Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2009

ΕΚΔΗΛΩΣΗ Του 15/μελούς του 2ου ΓΕ.Λ για το λαό της Παλαιστίνης
Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009, το 15μελές και τα 5μελή των Μαθητικών Συμβουλίων του 2ου Γενικού Λυκείου Λάρισας, πραγματοποίησαν μια εκδήλωση με πολιτικό και παγκόσμιο θέμα. Μια εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό.
Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου κατά τη διάρκεια της τρίωρης γενικής Συνέλευσης των μαθητών του σχολείου. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιείχε:

  • Χαιρετισμό από το σύλλογο καθηγητών και τον Πρόεδρο του 15/μελούς.
  • Ομιλία από τη μαθήτρια της Β' τάξης Μαρία-Ραφαέλα Παναγάκη εκ μέρους του 15/μελούς του σχολείου.
  • Προβολή video για την Παλαιστίνη.
  • Συναυλία με τα συγκροτήματα «Χορτοφάγα Ζόμπι» και «Addictive».
  • Στο χώρο λειτούργησε και έκθεση φωτογραφίας.


Το κείμενο της ομιλίας της μαθήτριας, το οποίο μοιράστηκε στους παριστάμενους, δημοσιεύεται παρακάτω:

Οι παρακάτω συγκλονιστικές κουβέντες που θα διαβάσω ανήκουν στον Τζαμάλ έναν χειρούργο στο κύριο νοσοκομείο της Γάζας, το Αλ-Σίφα, σε συζήτησή που έκανε με Ιταλό ακτιβιστή στη Γάζα. Ο Τζαμάλ καταγγέλλει τη χρήση απαγορευμένων όπλων από τους δολοφόνους του Ισραήλ, όπως βόμβες λευκού φωσφόρου και βόμβες διασποράς, κρίνοντας από τα φρικτά τραύματα που αναγκάζεται να αντιμετωπίσει στο χειρουργείο. “Πάρε μερικά γατάκια… και βάλε τα σε ένα κουτί. Σφράγισέ το και μετά πήδα με όλο σου το βάρος πάνω του μέχρι να νιώσεις τα κοκαλάκια τους να σπάνε και ν’ ακούσεις το τελευταίο τους πνιχτό νιαούρισμα. Προσπάθησε να φανταστείς τι θα συνέβαινε μόλις οι εικόνες από αυτήν την πράξη δημοσιοποιούνταν. Την δικαιολογημένη οργή της κοινής γνώμης, τις διαμαρτυρίες των οργανώσεων για την προστασία των ζώων, κλπ. Το Ισραήλ, λοιπόν, παγίδευσε εκατοντάδες πολίτες μέσα σε ένα σχολείο σαν σε κουτί, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, και στη συνέχεια το συνέθλιψε με όλη τη δύναμη των βομβών του! Ποιές ήταν οι αντιδράσεις του κόσμου; Σχεδόν τίποτα! Θα ήμασταν πολύ καλύτερα αν ήμασταν ζώα παρά που είμαστε Παλαιστίνιοι. Θα ήμασταν πιο προστατευμένοι…”.


Οι λαοί όλου του κόσμου με φρίκη παρακολουθούν τις τελευταίες εβδομάδες την εξέλιξη ενός συνεχιζόμενου εγκλήματος ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, όταν το Ισραήλ με πρόσχημα το “δικαίωμά του στην αυτοάμυνα”, εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον της Γάζας από το 1967. Τουλάχιστον 285 Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί την πρώτη μέρα των ισραηλινών επιθέσεων κάνοντας την 27η Δεκέμβρη του 2008 την πιο αιματηρή μέρα της ισραηλινής κατοχής στην Παλαιστίνη. Μετά από μέρες ανηλεούς σφυροκοπήματος της Λωρίδας της Γάζας από την αεροπορία του Ισραήλ, δυνάμεις του στρατού προχώρησαν σε χερσαία εισβολή στην περιοχή, από την οποία ο Ισραηλινός στρατός είχε αναγκαστεί να αποσυρθεί το 2005, παραμένοντας ωστόσο κυρίαρχος του θαλάσσιου κι εναέριου χώρου της αλλά και όλης της γύρω περιοχής. Βέβαια, μόνο σαν παραμυθάκι θα μπορούσε να αντιληφθεί κανείς όσα ισχυρίζεται το κράτος του Ισραήλ και οι ιμπεριαλιστές περί “αυτοάμυνας”. Δεν πρόκειται για πόλεμο ανάμεσα σε δυο κράτη, ούτε βέβαια για “τρομοκρατία” όπως υποστηρίζουν κατά καιρούς οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά για το διαρκή αγώνα ενός λαού να αποκτήσει τη δική του ελεύθερη πατρίδα που μετρά πια 60 χρόνια. Κι αυτό ακριβώς είναι που μπαίνει καρφί στο μάτι τους και ματαιώνει τους σχεδιασμούς τους και γι’ αυτό προσπαθούν να το ξορκίσουν. Από τη Νάκμπα (=καταστροφή) των Παλαιστινίων στον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1948 και τον “πόλεμο των έξι ημερών” το 1967, ο παλαιστινιακός λαός ζει υπό διαρκή κατοχή και διωγμό. Ο πόλεμος συνεχίζεται με αιματηρές στρατιωτικές επιθέσεις, αλλά και με ισραηλινούς εποικισμούς στα Παλαιστινιακά εδάφη (για να δημιουργηθούν τετελεσμένα). Ακόμα, εντείνεται με το χτίσιμο (από το 2002) του μήκους 650 χλμ. τείχους της ντροπής από το Ισραήλ στη Δ. Όχθη, το οποίο κατακερματίζει τα παλαιστινιακά εδάφη της περιοχής, κάνοντας ασφυκτική τη ζωή των Παλαιστινιών που ζουν εκεί, διαιωνίζοντας την ισραηλινή κατοχή. Από την άλλη μεριά, στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ εδώ και καιρό έχει επιβάλει τον αποκλεισμό της περιοχής, πάλι για να… “αμυνθεί”. Το αποτέλεσμα είναι, βέβαια, το 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που κατοικούν στην περιοχή να καταδικαστεί στη φτώχεια και τη στέρηση τροφίμων, πόσιμου νερού και φαρμάκων, σε σημείο που να αντιμετωπίζει το φάσμα της γενοκτονίας.


Το Ισραήλ, βέβαια, δεν είναι μόνο του στην εκτέλεση αυτού του φρικιαστικού εγκλήματος, αφού έχει και τις “πλάτες” και τις ευλογίες των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Από την πρώτη στιγμή η αμερικάνικη κυβέρνηση παραβλέποντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, αλλά και κοινής λογικής, αναγνώρισε το Ισραήλ σαν το… αμυνόμενο μέρος. Χαρακτηριστική και προκλητική η δήλωση Αμερικανίδας υπουργού εξωτερικών, την πρώτη μέρα των ισραηλινών βομβαρδισμών: «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις διαρκείς επιθέσεις με ρουκέτες ενάντια στο Ισραήλ και θεωρούν τη “Χαμάς” υπεύθυνη για το νέο κύκλο βίας στη Γάζα» (!!!).Από τη μεριά της, η ΕΕ ακολουθεί πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα στα δύο μέρη, καλώντας σε άλλη μια, δίχως περιεχόμενο, εκεχειρία.


Το μακελειό των Ισραηλινών στην Παλαιστίνη δεν έχει υποστηρικτές μόνο τους ιμπεριαλιστές και τις ενώσεις τους, αλλά βρίσκει στήριγμα και στη χώρα μας, αφού μόλις τον περασμένο Μάη η Ελλάδα προχώρησε σε κοινή αεροπορική άσκηση με την πολεμική αεροπορία του Ισραήλ. Οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα στη χώρα μας συμπαραστέκονται ενεργά στο “θεάρεστο έργο” της ΝΑΤΟικής και αντίστοιχα της Ισραηλινής πολεμικής μηχανής , αφού εντός της ελληνικής επικράτειας Ισραηλινοί πιλότοι προετοιμάστηκαν για τις νέες σφαγές αλλά και παλιότερα έδωσαν στο ΝΑΤΟ βάσεις, λιμάνια, αεροδρόμια για να δολοφονήσουν τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ. Επίσης η σημερινή κυβέρνηση επέτρεψε το ελληνικό λιμάνι του Αστακού να χρησιμοποιείται ως ορμητήριο για την σφαγή του Παλαιστινιακού λαού!

Η Αλληλεγγύη είναι όπλο για τους λαούς γιατί όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην Παλαιστίνη δεν αφορούν μόνο τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς. Τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια και αλλού, αφορούν όλους μας και ιδιαίτερα τους λαούς στην περιοχή μας, γιατί σήμερα είναι αυτοί...αύριο μπορεί να είμαστε εμείς στη θέση αυτή, θυσία στο βωμό των συμφερόντων τους! Γι’ αυτό και οι προσπάθειες για δίκαιη λύση και ειρήνη πρέπει να γίνουν υπόθεση όλου του λαού. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό και να σημάνει συναγερμός για να εκφράσει ο ελληνικός λαός με κάθε δυνατό τρόπο την αλληλεγγύη του στο δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης. Να παλέψει για τη ματαίωση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για τη “νέα Μέση Ανατολή” που σκέφτεται και ο Ομπάμα και να απαιτήσει καμία συμμετοχή της Ελλάδας στο πλευρό του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Με ξεκάθαρη αντιιμπεριαλιστική στάση να καταδικάσει τη νέα ισραηλινή σφαγή στη Γάζα και τη δολοφονία μικρών παιδιών, αλλά και ν’ απαιτήσει εδώ και τώρα τη μόνη εφικτή λύση για το λαό της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, δηλαδή ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα εδάφη του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ κι άνευ όρων επιστροφή των προσφύγων.


Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος και της σημερινής μας εκδήλωσης που συλλογικά αποφασίσαμε και οργανώσαμε: Είναι η προσπάθεια να καταλάβουμε δυο παραπάνω πράγματα μπροστά σε τέτοια γεγονότα …να γίνει η αρχή για να αποκτήσουν περιεχόμενο τα μαθητικά συμβούλια, να παίρνουμε συλλογικές αποφάσεις, να συντονίσουμε τον πολύμορφο αγώνα μας με όλα τα σχολεία, να ισχυροποιήσουμε το συντονιστικό αγώνα των μαθητών για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας, όπως το προηγούμενο διάστημα δώσαμε την απάντησή μας σε κοινή δράση με γονείς, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους ενάντια στο σχολείο που μας ετοιμάζουν, στη καταστολή των αγώνων μας και τη κρίση που θα πληρώσουν οι οικογένειες μας …έτσι συνεχίζουμε!


Η Παλαιστίνη είναι αγκάθι για τα συμφέροντα των Ιμπεριαλιστών στη περιοχή, έτσι όποιοι σηκώνουν κεφάλι θεωρούνται «τρομοκράτες». Να εντείνουμε τη προσπάθειά μας για έμπρακτη αλληλεγγύη με τη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας για ένα λαό που διεκδικεί τα δικαιώματα του και καταλήγει να έχει 1500 θύματα ! Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο με σταυρωμένα τα χέρια. Η εκδήλωση αυτή να γίνει παράδειγμα και για τα άλλα σχολειά στην πόλη μας και σε όλη την Ελλάδα! Τα δάκρυα δεν φτάνουν, είναι η ώρα να μιλήσουν οι λαοί. Η οργή μας… να γίνει οργανωμένος αγώνας, στους τόπους δουλειάς, στους χώρους εκπαίδευσης στα σχολεία, στις γειτονιές, να γίνει φωνή αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης! Να σταματήσει τώρα η σφαγή των Παλαιστινίων! Ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα να μάχεται για να έχει το δικό του ανεξάρτητο κράτος. Έχει δικαίωμα να αντιστέκεται στην κατοχή από το Ισραήλ.


ΟΡΓΑΝΩΣΗ -ΑΓΩΝΑΣ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΣΤΗΡΙΞΗ.


Τα σχολεία μας γίνονται κέντρα αγώνα και αλληλεγγύης.


ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ!!!".


Παράλληλα και σε συνέχεια της εκδήλωσης αυτής, οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ, συγκεντρώνουν ανθρωπιστική βοήθεια σε αίθουσα του σχολείου που θα σταλεί στη Παλαιστίνη. Στέλλουν δε το παρακάτω μήνυμα και τους άλλους, στα άλλα σχολεία:


  • Κάνουμε τα σχολεία μας κέντρα αγώνα, συνεχίζουμε με διάφορες δημιουργικές μορφές.
  • Καλούμε τα μαθητικά συμβούλια από τα υπόλοιπα σχολεία της Λάρισας να συντονίσουμε τη δράση μας τις επόμενες μέρες, να πάρουμε συλλογικές αποφάσεις για προβλήματα που αφορούν τη ζωή μας!

ΥΓ. Τα παραπάνω (κείμενο και φωτογραφίες) είναι δανεισμένα-κλεμμένα από το blog ΣΑΣΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τι λένε για το 2

"Όπως και να το κάνουμε, αν φέρουμε την σύγκριση σε ποδοσφαιρικά κριτήρια, αν το 1o Λύκειο αντιστοιχεί στην Ρεάλ Μαδρίτης, το 2ο Λύκειο είναι η Μπαρτσελόνα, με ότι κι αν σημαίνει ο σύλλογος αυτός για την Καταλονία, σε σχέση με την βασιλική Ρεάλ. Ήσασταν το Λύκειο του λαού κι αυτό, πώς να το κάνουμε, γοητεύει”.

Ρήση απόφοιτου του 1981 του 1ου Λυκείου

Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ μας

- Ένας ιστοχώρος για ένα διαρκή διάλογο -χωρίς επίλογο- από …μηδενικής βάσης. Ένας ιστοχώρο όπου, μαθητές και καθηγητές, δια-λογιζόμαστε, συλ-λογιζόμαστε, ανα-λογιζόμαστε. Ένας ιστοχώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων, για ενημέρωση, πληροφόρηση, κατά της παρα-πληροφόρησης.
- Συν-διαλεγόμαστε, Συμ-μετέχουμε, Συν-εργαζόμαστε και αποκτούμε τη δυνατότητα και ικανότητα να οσφραινόμαστε …χρώματα, να γευόμαστε …χάδια, ν’ αφουγκραζόμαστε …αρώματα, να βλέπουμε …νοστιμιές, ν’ αγγίζουμε …ήχους.
- Γιατί, θεωρούμε πως χρήσιμον είναι να παρατηρεί κανείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζει τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμά την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα.
- Δρω γιατί Aντιδρώ, Μετέχω και Συμμετέχω είναι το σύνθημά μας.

'Ιτε παίδες. Γράφουμε, Ανα-γράφουμε, Συγ-γράφουμε και αποστέλλουμε το δικό μας κείμενο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 2genlyklar@gmail.com, για δημοσίευση.