Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009

Το σχολείο μας συμμετέχει στο Πρόγραμμα PISA

Το σχολείο μας επιλέχτηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα PISA, το οποίο υλοποιείται από το 2000 υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ. Πρόκειται για μια ευρύτατη διεθνή έρευνα στην οποία συμμετέχουν 15χρονοι μαθητές χωρών από όλον τον Κόσμο, που μπορεί να είναι μέλη του ΟΟΣΑ ή όχι. Ο όρος PISA είναι το ακρωνύμιο στην Αγγλική γλώσσα του Διεθνούς Προγράμματος Αξιολόγησης των Μαθητών ( "Programme for International Student Assessment").
Ο ΟΟΣΑ, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αξίωση των κρατών-μελών του να έχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα αξιόπιστα στοιχεία για τις γνώσεις και τις δεξιότητες των μαθητών τους αλλά και για την αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών τους συστημάτων, ξεκίνησε τις εργασίες για το Πρόγραμμα PISA στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η επίσημη έναρξη του Προγράμματος έγινε το 1997.
Κάθε κύκλος έρευνας του Προγράμματος PISA έχει τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση του Α’ κύκλου έρευνας πραγματοποιήθηκε το 2000, η δεύτερη φάση το 2003 και η τρίτη φάση το 2006. Η έναρξη του Β’ κύκλου θα γίνει το 2009 και θα είναι η πρώτη φάση του Β’ κύκλου. Οι επόμενες φάσεις του ίδιου κύκλου θα γίνουν το 2012 και το 2015.
Γίνεται φανερό πως η κάθε φάση του Προγράμματος PISA πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια. Το Πρόγραμμα PISA είναι η μοναδική εκπαιδευτική έρευνα που μετρά τις γνώσεις και τις δεξιότητες δεκαπεντάχρονων μαθητών και δίνει τη δυνατότητα στην κάθε χώρα που συμμετέχει να παρακολουθεί την πορεία της στην επίτευξη βασικών μαθησιακών στόχων.
Το PISA αξιολογεί την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που θα τους χρειαστούν για την ενήλικη ζωή τους. Εξετάζονται στην κατανόηση κειμένου, στα Μαθηματικά και στις Φυσικές Επιστήμες. Σε κάθε φάση δίνεται έμφαση σε ένα από αυτά τα γνωστικά αντικείμενα, ενώ υπάρχουν ερωτήσεις και από τα τρία. Η έρευνα συνδυάζει μέσα στο ίδιο θεωρητικό πλαίσιο της επιστημονικές δεξιότητες των μαθητών, τα ενδιαφέροντά τους σχετικά με την επιστήμη και τις στάσεις τους απέναντι στην επιστήμη.
Περισσότερα για τη συμμετοχή του σχολείου μας, σε επόμενη ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τι λένε για το 2

"Όπως και να το κάνουμε, αν φέρουμε την σύγκριση σε ποδοσφαιρικά κριτήρια, αν το 1o Λύκειο αντιστοιχεί στην Ρεάλ Μαδρίτης, το 2ο Λύκειο είναι η Μπαρτσελόνα, με ότι κι αν σημαίνει ο σύλλογος αυτός για την Καταλονία, σε σχέση με την βασιλική Ρεάλ. Ήσασταν το Λύκειο του λαού κι αυτό, πώς να το κάνουμε, γοητεύει”.

Ρήση απόφοιτου του 1981 του 1ου Λυκείου

Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ μας

- Ένας ιστοχώρος για ένα διαρκή διάλογο -χωρίς επίλογο- από …μηδενικής βάσης. Ένας ιστοχώρο όπου, μαθητές και καθηγητές, δια-λογιζόμαστε, συλ-λογιζόμαστε, ανα-λογιζόμαστε. Ένας ιστοχώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων, για ενημέρωση, πληροφόρηση, κατά της παρα-πληροφόρησης.
- Συν-διαλεγόμαστε, Συμ-μετέχουμε, Συν-εργαζόμαστε και αποκτούμε τη δυνατότητα και ικανότητα να οσφραινόμαστε …χρώματα, να γευόμαστε …χάδια, ν’ αφουγκραζόμαστε …αρώματα, να βλέπουμε …νοστιμιές, ν’ αγγίζουμε …ήχους.
- Γιατί, θεωρούμε πως χρήσιμον είναι να παρατηρεί κανείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζει τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμά την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα.
- Δρω γιατί Aντιδρώ, Μετέχω και Συμμετέχω είναι το σύνθημά μας.

'Ιτε παίδες. Γράφουμε, Ανα-γράφουμε, Συγ-γράφουμε και αποστέλλουμε το δικό μας κείμενο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 2genlyklar@gmail.com, για δημοσίευση.