Παρασκευή, 3 Απριλίου 2009

Θεατρική παράταση "'Αννα Καρένινα"

Η θεατρική ομάδα του 2ου Γενικού Λυκείου Λάρισας, του σχολείου μας, ολοκληρώνοτας την προετοιμασία που ξεκίνησε από τον Δεκέμβρη, παρουσιάζει το Σάββατο 4 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα την παράσταση "'Αννα Καρένινα", του Λ. Τολστόι. Η παράσταση θα δοθεί στο αμφιθέατρο του 6ου Λυκείου, στη Νεάπολη.

Η θεατρική ομάδαΤο πρόγραμμα

Οι μαθητές και μαθήτριες Βυρωνία Τραγούδα, Κώστας Ζιούλης, Γιάννης Καραπάνος, Θεόφιλος Τσιάλτας, Χρήστος Τσικρίκας, Μαριάννα Χρήστου, Ρούλλα Μπέσσα, Ελευθερία Σάρρου, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Μαρία Φιτσιοπούλου, Αγγελική Φλώρου, Σωτήρης Φράγκος και η καθηγήτριά τους Κλαίρη Βαλσαμοπούλου καλούν τους φίλους του θεάτρου να ταξιδέψουν μαζί τους στην τσαρική Ρωσία του 19ου αιώνα, μέσα από μια αξεπέραστη ιστορία αγάπης.
Λίγα λόγια για το έργο: "Η Άννα Καρένινα είναι η πιο όμορφη γυναίκα στην Πετρούπολη του 19ου αιώνα, ξακουστή μέχρι και τη Μόσχα στους κύκλους των ευγενών. Ο άντρας της είναι υψηλόβαθμος υπάλληλος στο Υπουργείο, οξύνους, πλούσιος και εξαιρετικά κολλημένος με τους τύπους και το πρωτόκολλο της καλής κοινωνίας. Η Άννα περισσότερο αγαπάει το μικρό γιο της παρά τον άντρα της, που και ο ίδιος είναι τόσο απορροφημένος με τη δουλειά του που δεν της δίνει τη δέουσα σημασία. Μια περίεργη σύμπτωση θα κάνει την Άννα να γνωρίσει το νεαρό Βρόνσκι, έναν αξιωματικό της φρουράς στην Πετρούπολη που γοητεύεται θανάσιμα από την ομορφιά της. Η debutant Κίττυ και συγγενής της Άννα διεκδικεί τον Βρόνσκι, αλλά μια μαζούρκα που αυτός χαρίζει στην Άννα της δείχνει την πραγματικότητα. Το αστείο είναι, ότι ενώ η Άννα έχει πάει εκτάκτως στη Μόσχα για να καταφέρει να πείσει τη νύφη της να μην εγκαταλείψει τον ελαφρόμυαλο αδερφό της, ακριβώς εκεί γνωρίζει τελικά αυτόν που θα την κάνει να εγκαταλείψει η ίδια το σύζυγό της. Εν μέσω του αγωνιώδους διλήμματος (ποιον να διαλέξει; Το γιο της ή τον έρωτα της ζωής της;), παίρνει τελικά τη ριζοσπαστική για την εποχή απόφαση και διαλέγει το γοητευτικό Βρόνσκι, ο οποίος εγκαταλείπει την καριέρα του για χάρη της. Ταξιδεύουν μαζί στη Βενετία, οι μέρες ευτυχίας που περνούν την κάνουν σχεδόν να κλαίει από χαρά. Ο κοινωνικός περίγυρος, ωστόσο, ορθώνει ανυπέρβλητα εμπόδια σε μια «σκανδαλώδη» σχέση που θα έχει τραγική κατάληξη. Η ξενιτιά είναι πικρή, γυρίζουν λοιπόν πίσω, η χαμένη ζωή του Βρόνσκι τον ζητάει επίμονα πίσω, οι μάχες κάνουν το αίμα του να βράζει, αποφασίζει ξανά να καταταγεί και να αφήσει μόνη της την Άννα... ".

Το εξώφυλλο του μυθιστορήματος το Λ. Τολστόι στην ελληνική έκδοση

Για τους

αγγλομαθείς, ολόκληρο το μυθιστόρημα, κυκλοφορεί στην αγγλική γλώσσα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της bibliomania, με τον τίτλο Anna Karenina

H "'Αννα Καρένινα", έχει μεταφερθεί αρκετές φορές στον κινηματόγραφο, αλλά η βερσιόν με ωταγωνίστρια τη Greta Garbo να ενσαρκώνει τον ομώνυμο ρόλο, θεωρείται η καλύτερη όλων.

Φωτογραφίες από την παράσταση θα αναρτηθούν αργότερα.

2 σχόλια:

nickpet είπε...

Καλή επιτυχία και καλή δύναμη στους εκκολαπτόμενους ηθοποιούς!!!

2ο ΓΕΛάρισας είπε...

@nickpet: αμήν

Τι λένε για το 2

"Όπως και να το κάνουμε, αν φέρουμε την σύγκριση σε ποδοσφαιρικά κριτήρια, αν το 1o Λύκειο αντιστοιχεί στην Ρεάλ Μαδρίτης, το 2ο Λύκειο είναι η Μπαρτσελόνα, με ότι κι αν σημαίνει ο σύλλογος αυτός για την Καταλονία, σε σχέση με την βασιλική Ρεάλ. Ήσασταν το Λύκειο του λαού κι αυτό, πώς να το κάνουμε, γοητεύει”.

Ρήση απόφοιτου του 1981 του 1ου Λυκείου

Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ μας

- Ένας ιστοχώρος για ένα διαρκή διάλογο -χωρίς επίλογο- από …μηδενικής βάσης. Ένας ιστοχώρο όπου, μαθητές και καθηγητές, δια-λογιζόμαστε, συλ-λογιζόμαστε, ανα-λογιζόμαστε. Ένας ιστοχώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων, για ενημέρωση, πληροφόρηση, κατά της παρα-πληροφόρησης.
- Συν-διαλεγόμαστε, Συμ-μετέχουμε, Συν-εργαζόμαστε και αποκτούμε τη δυνατότητα και ικανότητα να οσφραινόμαστε …χρώματα, να γευόμαστε …χάδια, ν’ αφουγκραζόμαστε …αρώματα, να βλέπουμε …νοστιμιές, ν’ αγγίζουμε …ήχους.
- Γιατί, θεωρούμε πως χρήσιμον είναι να παρατηρεί κανείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζει τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμά την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα.
- Δρω γιατί Aντιδρώ, Μετέχω και Συμμετέχω είναι το σύνθημά μας.

'Ιτε παίδες. Γράφουμε, Ανα-γράφουμε, Συγ-γράφουμε και αποστέλλουμε το δικό μας κείμενο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 2genlyklar@gmail.com, για δημοσίευση.