Παρασκευή, 10 Απριλίου 2009

Επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο Α' Λάρισας

Πανοραμική άποψη του Αρχαίου Θεάτρου Α' Λάρισας (από το διαδίκτυο)

Τρίτη 7 Απριλίου 2009, στέλλουμε επιστολή-αίτηση προς την κα Ανθή Μπάτζιου-Ευσταθίου, Προϊσταμένη της ΙΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Λάρισα, προκειμένου να μας επιτρέψει την είσοδο στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Α’ Λάρισας, και να μας διαθέσει αρχαιολόγο για ξενάγηση-ενημέρωση. Η ανταπόκριση υπήρξε άμεση και χτες, Πέμπτη 9 Απριλίου 2009, κάτω από έναν καλοκαιρινό ήλιο, δύο τμήματα της Β’ τάξης του σχολείου μας -το Β2 και Β3- επισκέφτηκαν και εισήλθαν το χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Α’ Λάρισας.


Μαθητές και συνοδοί καθηγητές -Κώστας Πάνου, φιλόλογος και Παναγιώτα Βαδόλα, φιλόλογος-ενημερώνονται από την αρχαιολόγο κα Κωνσταντίνα Κουτσούμπα...


...σχετικά με το Αρχαίο θέατρο Α', την ιστορία, τις ανασκαφές, τα βασικά του χαρακτηριστικά. Πληροφορίες σχετικές καταθέτει και ο Κ. Πάνου.


Λίγα λόγια για το Αρχαίο Θέατρο Α' Λάρισας -υπάρχει και Β' θέατρο στην πόλη, μερικά βήματα νότια του Α:

Η εξέλιξη των έργων με εικόνες


Οι ανασκαφές για την αποκάλυψη του Α’ Αρχαίου Θεάτρου άρχισαν από το 1910, συνεχίστηκαν το 1968, ενώ από το 1977, η ΙΕ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας, άρχισε μια συστηματική προσπάθεια. Στα τέλη του 19ου αι. - αρχές 20ου αι., το Α’ Αρχαίο Θέατρο ήταν ελάχιστα ορατό. Ο περιηγητής Ussing μάλιστα ο οποίος επισκέφθηκε την Τουρκοκρατούμενη Λάρισα το 1846 και το 1857 περιέγραψε μόνο τις κερκίδες του. Το αρχαίο μνημείο ήρθε στο φως μετά από τις συνεχείς απαλλοτριώσεις. Δυστυχώς τα σημάδια από τις βαθιές θεμελιώσεις των γύρω κτισμάτων (σπιτιών, καταστημάτων, εργαστηρίων μέχρι που χρησιμοποιήθηκε και ως σκουπιδότοπος και στη συνέχεια για την εναπόθεση μπαζών από τον τελευταίο μεγάλο σεισμό της Λάρισας, λόγω του κοίλου του), όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, ήταν εμφανή.

Το Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας οικοδομήθηκε κατά το α’ μισό του 3ου αι. π.Χ. στα χρόνια του βασιλιά της Μακεδονίας Αντιγόνου Γονατά και φαίνεται να ακολούθησε το παράδειγμα του Διονυσιακού Θεάτρου της Αθήνας.
Χτίστηκε, δηλαδή, σε απόσταση από την Αρχαία Αγορά αλλά με προσανατολισμό προς αυτή. Σύμφωνα με αρχαιολογικές ενδείξεις, η Αρχαία Αγορά τοποθετείται περίπου στην έκταση των σημερινών πλατειών Κεντρικής και Ταχυδρομείου.
Η κατασκευή του θεάτρου συνδέεται με λατρευτικές εκδηλώσεις όπως η τέλεση θεατρικών παραστάσεων, μουσικών και ωδικών αγώνων. Αποτέλεσε επίσης χώρο πολιτικών εκδηλώσεων που σχετίζονται με το κορυφαίο διοικητικό όργανο της πόλης, το περίφημο Κοινό των Θεσσαλών. Από επιγραφικές μαρτυρίες και άλλες αρχαιολογικές ενδείξεις φαίνεται ότι σε κάποιο χώρο κοντά στο θέατρο υπήρχε ιερό του Διόνυσου, με πιο πιθανή τη θέση που βρίσκεται σήμερα το ξενοδοχείο «Divani Palace». Η παλαιότερη αναφορά στο μνημείο προέρχεται από μια επιγραφή του α’ μισού του 2ου αι. π.Χ.
Στο τέλος του 1ου αι. π.Χ. μετατράπηκε σε ρωμαϊκή αρένα και με αυτή τη μορφή συνέχισε να λειτουργεί μέχρι το τέλος του 3ου αι. μ.Χ., ενώ την περίοδο αυτή, θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν στο λιτό Β΄ Αρχαίο Θέατρο της πόλης.
Το μνημείο έχει την τυπική διάρθρωση του ελληνιστικού θεάτρου με τρία βασικά στοιχεία: κοίλο - ορχήστρα - σκηνή. Κοίλο του αρχαίου θεάτρου αποτελούσε η ίδια η πλαγιά του λόφου «Φρούριο», η οποία είχε διαμορφωθεί σε αναβαθμούς για την τοποθέτηση των εδωλίων. Ένας διάδρομος, το διάζωμα που εξυπηρετούσε την άνετη διακίνηση των θεατών, χωρίζει το κοίλο σε δύο τμήματα, το κυρίως θέατρο και το επιθέατρο. Οι δρόμοι των παρόδων ήταν μαρμαροστρωμένοι και αυτό γιατί δεν ήταν απλά μικροί δρόμοι προσπέλασης στο μνημείο, αλλά αποτελούσαν μεγάλους πομπικούς δρόμους καθώς το αρχαίο θέατρο ήταν ενταγμένο στο πολεοδομικό ιστό της αρχαίας Λάρισας. Η σκηνή είναι το καλύτερα διατηρημένο τμήμα του μνημείου. Είναι στην ουσία ένα αυτοτελές, μεγαλοπρεπές οικοδόμημα που αποτελείται από τέσσερα δωμάτια με τρεις εισόδους ανάμεσά τους. Κατά τη διάρκεια της τρίτης οικοδομικής φάσης, που χρονολογείται στα χρόνια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου (28 π.Χ.-14 μ.Χ.) και του διαδόχου του Τιβερίου (14 μ.Χ.- 31 μ.Χ), επενδύθηκε με μάρμαρο.
Το μέγεθος της σκηνής του Ά αρχαίου θεάτρου της Λάρισας είναι σύμφωνο με πολλά θέατρα της αρχαιότητας και κυρίως με το θέατρο της Επιδαύρου. Η ορχήστρα του θεάτρου πιθανολογείται ότι είχε διάμετρο μεγαλύτερη των 20 μέτρων. Το κάτω θέατρο υπολογίζεται πως έχει περίπου 25-30 σειρές εδωλίων, ενώ το επιθέατρο, του οποίου το πάνω μέρος καταστράφηκε, αν και έχουν σωθεί μόνον τρεις σειρές εδωλίων, υπολογίζεται πως είχε συνολικά 18-20 σειρές. Με βάση τα παραπάνω υπολογίζεται ότι το θέατρο χωρούσε πάνω από 10.000 θεατές.

Περπατώντας ο επισκέπτης στο κέντρο της πόλης, δίπλα από το Αρχαίο Θέατρο Α, θα ανακαλύψει αρκετά μνημεία, όπως δείχνει και ο σχετικός χάρτης. Τόσο κοντά, τόσο δίπλα μας!


Πηγές και πληροφορίες για το Αρχαίο Θέατρο Α' Λάρισας:

Ψηφιακή Πολιτιστική Πύλη Δήμου Λαρισαίων
Δήμος Λαρισαίων
Υπουργείο Πολιτισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τι λένε για το 2

"Όπως και να το κάνουμε, αν φέρουμε την σύγκριση σε ποδοσφαιρικά κριτήρια, αν το 1o Λύκειο αντιστοιχεί στην Ρεάλ Μαδρίτης, το 2ο Λύκειο είναι η Μπαρτσελόνα, με ότι κι αν σημαίνει ο σύλλογος αυτός για την Καταλονία, σε σχέση με την βασιλική Ρεάλ. Ήσασταν το Λύκειο του λαού κι αυτό, πώς να το κάνουμε, γοητεύει”.

Ρήση απόφοιτου του 1981 του 1ου Λυκείου

Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ μας

- Ένας ιστοχώρος για ένα διαρκή διάλογο -χωρίς επίλογο- από …μηδενικής βάσης. Ένας ιστοχώρο όπου, μαθητές και καθηγητές, δια-λογιζόμαστε, συλ-λογιζόμαστε, ανα-λογιζόμαστε. Ένας ιστοχώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων, για ενημέρωση, πληροφόρηση, κατά της παρα-πληροφόρησης.
- Συν-διαλεγόμαστε, Συμ-μετέχουμε, Συν-εργαζόμαστε και αποκτούμε τη δυνατότητα και ικανότητα να οσφραινόμαστε …χρώματα, να γευόμαστε …χάδια, ν’ αφουγκραζόμαστε …αρώματα, να βλέπουμε …νοστιμιές, ν’ αγγίζουμε …ήχους.
- Γιατί, θεωρούμε πως χρήσιμον είναι να παρατηρεί κανείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζει τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμά την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα.
- Δρω γιατί Aντιδρώ, Μετέχω και Συμμετέχω είναι το σύνθημά μας.

'Ιτε παίδες. Γράφουμε, Ανα-γράφουμε, Συγ-γράφουμε και αποστέλλουμε το δικό μας κείμενο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 2genlyklar@gmail.com, για δημοσίευση.