Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009

Μαθητής με ήθος αλλά και εξαιρετικό μουσικό ταλέντο

Διαβάζω στις τοπικές εφημερίδες για την παρουσίαση του δίσκου «Περί μπάζων και λοιπών απορριμμάτων» -πρωτότυπος τίτλος- των Λαρισαίων συνθετών Θωμά και Ευριπίδη Μπέκου σε στίχους των Κόστα Ντόλκου, Θωμά Μπέκου και Λάμπρου Καραγεώργου με παραγωγό το Δημήτρη Ζερβουδάκη. Ανάμεσα σε αυτούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την πραγματοποίηση του δίσκου ήταν και οι Γιάννης Ζουγανέλης και Βασίλης Παπακωνσταντίνου που δέχτηκαν να συμμετάσχουν ερμηνευτικά.

Ε, ωραία, θα αναφωνήσει ίσως κάποιος, άλλη μια παρουσίαση μουσική cd• και τι σπουδαίο έγινε και μας το λες; Το ιδιαίτερο σ’ αυτό το cd είναι η παρουσία ενός 17χρονου, του Ευριπίδη Μπέκου, μαθητή της Γ’ τάξης του σχολείου μας -του 2ου γενικού λυκείου Λάρισας- ο οποίος έχει αναλάβει την ενορχήστρωση και μεγάλο κομμάτι της σύνθεσης της μουσικής δημιουργίας. Ένα νέο ταλέντο στο χώρο της μουσικής, όπως ιδιαίτερα αναφέρθηκαν όλοι οι ομιλητές του πάνελ και ιδιαίτερα ο κ. Αθανάσιος Παπαθανασίου, φιλόλογος και διευθυντής του 2ου Λυκείου Λάρισας, ο οποίος εξήρε και το ήθος του μαθητή-συνθέτη Ευριπίδη Μπέκου.

Καταλυτική όμως για το αποτέλεσμα ήταν η παρουσία του Δημήτρη Ζερβουδάκη, που ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα για την παραγωγή του δίσκου και βοήθησε έτσι τα τραγούδια να γίνουν γνωστά και να τα αγαπήσει ο κόσμος. «Πατέρας και γιος έχουν μία ιδιαίτερη σχέση όσον αφορά το γράψιμο της μουσικής, ο γιος με τις σπουδές και το ταλέντο του αποκωδικοποιεί τις μελωδίες του πατέρα του», είπε ο κ. Ζερβουδάκης αναφερόμενος στη σχέση του Θωμά Μπέκου με τον γιο του, Ευριπίδη.

"Από πολύ μικρός ασχολούνταν με τη μουσική, κάναμε τραγούδια για την παρέα μας και λίγα demo. Τραγουδούσαμε για την παρέα και την ψυχούλα μας. Δεν είχαμε βάλει τέτοιο στόχο. Ένας φίλος, μας παρότρυνε και το στείλαμε στα «Τσιτσάνεια», προκρίθηκε και είχε μεγάλη αποδοχή. Όταν συνεργάστηκε με τον Παπάζογλου ήταν 12 χρονών και με τον Ζερβουδάκη 14. Έχει γράψει ήδη μουσική για ένα θεατρικό έργο". Αυτά αναφέρει ο πατέρας του Ευριπίδη, ο Θωμάς Μπέκος

Φωτογραφίες από την παρουσίαση του cd

«Ανατρεπτικός ο τίτλος της νέας δισκογραφικής δουλειάς που έρχεται «εκτός των τειχών», από τη Λάρισα. Με στίχο οξύ των Κώστα Ντόλκου και Λάμπρου Καραγεώργου, με μουσικές αρχέγονες του Θωμά Μπέκου και τη φροντίδα παραγωγής του Θεσσαλονικιού τραγουδοποιού Δημήτρη Ζερβουδάκη, εκπλήσσει από το πρώτο κιόλας τραγούδι. Η έκπληξη μεγαλώνει από την εμπνευσμένη ενορχήστρωση του 17χρονου Ευριπίδη Μπέκου, πρωτότοκου γιου του Θωμά, που ξεδιπλώνοντας το πολύπλευρο ταλέντο του, δημιουργεί ένα αποτέλεσμα μεστότητας και αρτιότητας.
Η συγκλονιστική ερμηνεία στο «Παράπονο του Ιούδα» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, η αισθαντική διαμαρτυρία του Γιάννη Ζουγανέλη στο «Τότε κι εγώ...» και η ολοκληρωμένη, για άλλη μια φορά, ερμηνεία σε δημοτικό τραγούδι του Δημήτρη Ζερβουδάκη στο «Εν τέλει τι είναι ανθρώπινο...» δημιούργησαν εξ αρχής το στίγμα της νέας δουλειάς. Τα τραγούδια συμπληρώνονται με τις ζεστές ερμηνείες του Παντελή Θεοχαρίδη, Μαρίας Φωτίου, Ελισάβετ Καρατζώλη, Έλσας Μουρατίδου και Ελένης Φωτιάδου
» διαβάζω κάπου στο διαδίκτυο.


Θα συναντήσουμε το μαθητή Ευριπίδη Μπέκο -κάπου εκεί ανάμεσα στις μουσικές του υποχρεώσεις αλλά και τις σχολικές, μιας και βρίσκεται στην κρίσιμη Γ’ τάξη και προετοιμάζεται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις- και θα μιλήσουμε μαζί του σχετικά. Εσείς, αναμείνατε στο ακουστικό σας αλλά μπορείτε να αγοράσετε το cd και να απολαύσετε τα τραγούδια. Καλή σας ακρόαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τι λένε για το 2

"Όπως και να το κάνουμε, αν φέρουμε την σύγκριση σε ποδοσφαιρικά κριτήρια, αν το 1o Λύκειο αντιστοιχεί στην Ρεάλ Μαδρίτης, το 2ο Λύκειο είναι η Μπαρτσελόνα, με ότι κι αν σημαίνει ο σύλλογος αυτός για την Καταλονία, σε σχέση με την βασιλική Ρεάλ. Ήσασταν το Λύκειο του λαού κι αυτό, πώς να το κάνουμε, γοητεύει”.

Ρήση απόφοιτου του 1981 του 1ου Λυκείου

Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ μας

- Ένας ιστοχώρος για ένα διαρκή διάλογο -χωρίς επίλογο- από …μηδενικής βάσης. Ένας ιστοχώρο όπου, μαθητές και καθηγητές, δια-λογιζόμαστε, συλ-λογιζόμαστε, ανα-λογιζόμαστε. Ένας ιστοχώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων, για ενημέρωση, πληροφόρηση, κατά της παρα-πληροφόρησης.
- Συν-διαλεγόμαστε, Συμ-μετέχουμε, Συν-εργαζόμαστε και αποκτούμε τη δυνατότητα και ικανότητα να οσφραινόμαστε …χρώματα, να γευόμαστε …χάδια, ν’ αφουγκραζόμαστε …αρώματα, να βλέπουμε …νοστιμιές, ν’ αγγίζουμε …ήχους.
- Γιατί, θεωρούμε πως χρήσιμον είναι να παρατηρεί κανείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζει τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμά την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα.
- Δρω γιατί Aντιδρώ, Μετέχω και Συμμετέχω είναι το σύνθημά μας.

'Ιτε παίδες. Γράφουμε, Ανα-γράφουμε, Συγ-γράφουμε και αποστέλλουμε το δικό μας κείμενο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 2genlyklar@gmail.com, για δημοσίευση.