Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009

Η Ελλας σβήνει το τσιγάρο, η Ελλας ζει!

Της E i R i N iS

...Από την πρώτη Ιουλίου του 2009 η Ελλάδα "κόβει" το τσιγάρο στους δημόσιους χώρους...


Το Υπουργείο Υγείας και ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιούν απλά και ρητά ότι ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ... Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο τον 21ο αιώνα πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του καπνίσματος.. Ενώ μόνο στην Ελλάδα 24.000 άτομα οδηγούνται κάθε χρόνο στο θάνατο επειδή προτιμούν και επιμένουν να καπνίζουν...
Πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα αφού και η κοινωνία δεν τους βοηθάει... ΝΑ, λοιπόν, Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥΣ...Άλλοι ισχυρίζονται ότι καπνίζουν περιστασιακά, όμως και αυτό βλάπτει...Γιατί κάποιος που δεν καπνίζει συστηματικά να αναγκάζεται να "ανάβει τσιγάρο" επειδή η παρέα του το προτείνει;; Γιατί κάποιος μη καπνιστής να μετατρέπεται σε "παθητικός";;
Έτσι, λοιπόν, το κάπνισμα απαγορεύεται ,από την 1 Ιουλίου, σε:

- Δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους εργασίας.
- Χώρους μακράς αναμονής του κοινού (αεροδρόμια, σιδηροδρομικοί σταθμοί, σταθμοί λεωφορείων κ.λπ.).
- Μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας (νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, περιφερειακά και δημοτικά ιατρεία κ.λπ.).
- Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κ.ά.).
- Χώρους όπου παρέχεται εκπαίδευση - δημόσιοι ή ιδιωτικοί (βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολεία, ΤΕΙ ΑΕΙ φροντιστήρια, παιδότοποι κ.λπ.).
- Μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρένα, πλοία, αεροπλάνα, ταξί).

Κάποιοι θεώρησαν ρατσιστικό αυτό το νόμο...Και όμως, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας το 60% των καπνιστών είναι σύμφωνο με τον παραπάνω νόμο!! Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχουν ώριμοι και συνειδητοποιημένοι πολίτες, με αυτογνωσία (γνώθι σ’ αυτόν) και σεβασμό προς το συνάνθρωπο!!
Ο νόμος αυτός δε θεσπίστηκε, κατά τη γνώμη μου, για να διακοπεί απλά το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους. Αντίθετα, αποτελεί την κινητήρια δύναμη για όσους επιθυμούν να σταματήσουν το τσιγάρο!!


ΑΣ ΣΒΗΣΟΥΝ, ΛΟΙΠΟΝ, ΟΛΟΙ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ... Ας σεβαστούν τους υπόλοιπους...Σε αυτό, εκτός από την οικογένεια, ιδιαίτερη αρωγή είναι η συμβολή του σχολείου! Ορισμένοι καθηγητές, όσο και αν κάποιοι δεν το παραδέχονται, αποτελούν πρότυπα προς μίμηση για τα νέα παιδιά!! Το σχολείο είναι αυτό που πρέπει να αποκρυσταλλώσει στα παιδιά τις κατάλληλες αξίες για να μάθουν πότε και σε τι πρέπει να λένε ΝΑΙ ή ΟΧΙ!

Ας αφήσουμε την ευχή να διακοπεί ή να περιοριστεί το κάπνισμα γενικότερα στη ζωή των ανθρώπων και φυσικά ελπίζω να τηρηθεί ο νόμος!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τι λένε για το 2

"Όπως και να το κάνουμε, αν φέρουμε την σύγκριση σε ποδοσφαιρικά κριτήρια, αν το 1o Λύκειο αντιστοιχεί στην Ρεάλ Μαδρίτης, το 2ο Λύκειο είναι η Μπαρτσελόνα, με ότι κι αν σημαίνει ο σύλλογος αυτός για την Καταλονία, σε σχέση με την βασιλική Ρεάλ. Ήσασταν το Λύκειο του λαού κι αυτό, πώς να το κάνουμε, γοητεύει”.

Ρήση απόφοιτου του 1981 του 1ου Λυκείου

Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ μας

- Ένας ιστοχώρος για ένα διαρκή διάλογο -χωρίς επίλογο- από …μηδενικής βάσης. Ένας ιστοχώρο όπου, μαθητές και καθηγητές, δια-λογιζόμαστε, συλ-λογιζόμαστε, ανα-λογιζόμαστε. Ένας ιστοχώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων, για ενημέρωση, πληροφόρηση, κατά της παρα-πληροφόρησης.
- Συν-διαλεγόμαστε, Συμ-μετέχουμε, Συν-εργαζόμαστε και αποκτούμε τη δυνατότητα και ικανότητα να οσφραινόμαστε …χρώματα, να γευόμαστε …χάδια, ν’ αφουγκραζόμαστε …αρώματα, να βλέπουμε …νοστιμιές, ν’ αγγίζουμε …ήχους.
- Γιατί, θεωρούμε πως χρήσιμον είναι να παρατηρεί κανείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζει τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμά την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα.
- Δρω γιατί Aντιδρώ, Μετέχω και Συμμετέχω είναι το σύνθημά μας.

'Ιτε παίδες. Γράφουμε, Ανα-γράφουμε, Συγ-γράφουμε και αποστέλλουμε το δικό μας κείμενο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 2genlyklar@gmail.com, για δημοσίευση.