Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2009

Τα μυστικά της πρωτιάς αλλά και της επιτυχίας

Συστηματικό διάβασμα, καλή ψυχολογική κατάσταση αλλά και αγάπη για τη μάθηση είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας για μαθητές. Ποιος το λέει αυτό; Οι ίδιοι οι μαθητές που αρίστευσαν στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις.
Ο Αρης από το 2ο Λύκειο Ηλιούπολης με 19.688 μόρια πέρασε 1ος στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σύμμαχός του τα τελευταία 2 κρίσιμα χρόνια της 2ης και 3ης λυκείου, «η καλή ψυχολογική κατάσταση. Αν αφήσεις το άγχος να σε καταβάλει, το έχασες το παιχνίδι».
«Πρόσεχα στην παράδοση, όλα τα μαθητικά χρόνια, όχι μόνο στην 3η λυκείου, που είναι και το πιο σημαντικό. Δεν ήμουν ποτέ αφηρημένη την ώρα του μαθήματος. Εξίσου σημαντικό είναι να μελετά κανείς συστηματικά, έβαζα πρόγραμμα και κάθε μέρα μελετούσα συγκεκριμένη ύλη», λέει η αριστούχος Άννα από το Αρσάκειο Ψυχικού, που πέρασε στην Οδοντιατρική Σχολή με 19.622 μόρια. Αλλά για να μελετά κανείς με τόση όρεξη πρέπει να αγαπάει τη μάθηση.
Άλλος ένας, ο Γιάννης από το 1ο Λύκειο Αργυρούπολης, που συγκέντρωσε 19.680 μόρια και έγραψε 20 τόσο στα μαθηματικά όσο και στη Φυσική και τη Χημεία περιγράφει το μυστικό... της επιτυχίας: «ποιοτικό διάβασμα. Όταν έλεγα σήμερα θα διαβάσω 5 ώρες, διάβαζα 5 ώρες, ήμουν 100% συγκεντρωμένος και οπωσδήποτε είχα γερές βάσεις, μελετούσα από την 1η γυμνασίου. Είναι δώρον άδωρον να μελετά κανείς μόνο στην 3η λυκείου». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, «όσο καλά προετοιμασμένος και αν είναι κανείς, αν δεν είναι ψύχραιμος τη μέρα των εξετάσεων, μπορεί να μη γράψει καλά. Το άγχος είναι ό,τι χειρότερο».
Απόρροια πολυετούς προσπάθειας και συστηματικού διαβάσματος ήταν και η επιτυχία της Κέλυς, που πέρασε πρώτη στη Νομική Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας 19.748 μόρια. «Από τον Μάρτιο και μετά διάβαζα σχεδόν όλη την ημέρα. Εξάντλησα όλες τις απουσίες μου στο σχολείο, για να διαβάσω περισσότερο. Στο φροντιστήριο πήγαινα μόνο πέντε ώρες την εβδομάδα. Μου προσέφερε σημαντική στήριξη αλλά είχα και πολύ καλή προετοιμασία στο σχολείο». Τόνισε, βέβαια, ότι «πάντα έβρισκα χρόνο για τους φίλους, κάτι που σε ανανεώνει και σε τονώνει».
Οι δίδυμοι Δημήτρης και Αργύρης που εισήχθησαν στις Ιατρικές Σχολές Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης (ο Δημήτρης συγκέντρωσε 19.691 και ο δίδυμος αδελφός του Αργύρης 19.210 μόρια) τόνισαν ότι «δεν υπάρχει κάποιο μυστικό για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Προγραμματισμένο διάβασμα και μόνο. Όχι τρελά ωράρια και υπερβολές».

Οι συμβουλές-προτροπές αυτές από τους ίδιους τους μαθητές που πρώτευσαν στις φετινές εξετάσεις, γράφτηκαν σε τούτη την ανάρτηση, επί τη ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους 2009-2010. Ευχόμαστε να διαβαστούν από τους μαθητές, ανεξαρτήτως τάξης και κυρίως να γίνουν κατανοητές και να τις εφαρμόσουν. Αν δεν ακούσουν εμάς τους καθηγητές τους, τουλάχιστον ας ακούσουν αυτούς που τις εφάρμοσαν• και πέτυχαν. Καλή χρονιά εύχομαι σε όλους, μαθητές, γονείς και δασκάλους. Καλή χρονιά με υγεία και επιτυχίες.

3 σχόλια:

EiRiNi είπε...

Eτσι... Μεθοδικο κ οχι τρελο διαβασμα ολη τη χρονια και τις προηγουμενες (θα ηταν καλο)... Καλη ψυχολογια, βρειτε να εκφραζετε και να "σκορπατε" το αγχος σας μεσα απο σωστες δραστηριοτητες... Και βεβαια μαθετε να αγαπατε κ να εκτιματε αυτο που κανετε.. Δειτε την αισιοδοξη πλευρα ολου αυτου του αγωνα... Βαλτε στοχους και πρωτεραιοτητες...
ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ, ΘΕΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ Κ ΔΙΑΒΑΣΜΑ...!!!

2ο ΓΕΛάρισας είπε...

@EiRiNi: σίγουρα κάτι περισσότερο θα ξέρεις εσύ ως επιτυχούσα

EiRiNi είπε...

:))!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Τι λένε για το 2

"Όπως και να το κάνουμε, αν φέρουμε την σύγκριση σε ποδοσφαιρικά κριτήρια, αν το 1o Λύκειο αντιστοιχεί στην Ρεάλ Μαδρίτης, το 2ο Λύκειο είναι η Μπαρτσελόνα, με ότι κι αν σημαίνει ο σύλλογος αυτός για την Καταλονία, σε σχέση με την βασιλική Ρεάλ. Ήσασταν το Λύκειο του λαού κι αυτό, πώς να το κάνουμε, γοητεύει”.

Ρήση απόφοιτου του 1981 του 1ου Λυκείου

Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ μας

- Ένας ιστοχώρος για ένα διαρκή διάλογο -χωρίς επίλογο- από …μηδενικής βάσης. Ένας ιστοχώρο όπου, μαθητές και καθηγητές, δια-λογιζόμαστε, συλ-λογιζόμαστε, ανα-λογιζόμαστε. Ένας ιστοχώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων, για ενημέρωση, πληροφόρηση, κατά της παρα-πληροφόρησης.
- Συν-διαλεγόμαστε, Συμ-μετέχουμε, Συν-εργαζόμαστε και αποκτούμε τη δυνατότητα και ικανότητα να οσφραινόμαστε …χρώματα, να γευόμαστε …χάδια, ν’ αφουγκραζόμαστε …αρώματα, να βλέπουμε …νοστιμιές, ν’ αγγίζουμε …ήχους.
- Γιατί, θεωρούμε πως χρήσιμον είναι να παρατηρεί κανείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζει τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμά την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα.
- Δρω γιατί Aντιδρώ, Μετέχω και Συμμετέχω είναι το σύνθημά μας.

'Ιτε παίδες. Γράφουμε, Ανα-γράφουμε, Συγ-γράφουμε και αποστέλλουμε το δικό μας κείμενο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 2genlyklar@gmail.com, για δημοσίευση.