Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010

Χάριν Παιδ(ε)ιας 010 (ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ)

Μαθητές του 2ου Γενικού λυκείου Λάρισας ...στη Βάση ελικοπτέρων (κλικ) στο Στεφανοβίκειο, στο Αστεροσκοπείο (κλικ) στη Γιάννουλη, στη Βιομηχανία Εφαρμογής Ευρεσιτεχνιών και Ρομποτικής "Soukos Robot's¨(κλικ) λίγο έξω από τη Λάρισα, στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Λάρισας (κλικ) στο 6ο Λύκειο, στο Γενικό Χημείο του Κράτους στη Λάρισα, στα εργαστήρια του Χημείου της ΔΕΥΑΛ και στο Βιολογικό καθαρισμό, στην έκθεση του Τ. Τλούπα στη Δημοτική Πινακοθήκη (κλικ), στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας και στο Αρχαίο Θέατρο της πόλης, στη σχολή Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα και έπεται συνέχεια...

Μ' αυτά όλα θυμήθηκα τί απάντησε ο Σωκράτης όταν ρωτήθηκε από το Μένωνα για μας τους Λαρισαίους:

"ὦ Μένων, πρὸ τοῦ μὲν Θετταλοὶ εὐδόκιμοι ἦσαν ἐν τοῖς Ἕλλησιν καὶ ἐθαυμάζοντο ἐφ' ἱππικῇ τε καὶ πλούτῳ, νῦν δέ, ὡς ἐμοὶ δοκεῖ, καὶ ἐπὶ σοφίᾳ, καὶ οὐχ ἥκιστα οἱ τοῦ σοῦ ἑταίρου Ἀριστίππου πολῖται Λαρισαῖοι...".

Μοιάζει υπερβολικό, όμως πειράζει να καυχιώμαστε κάπου κάπου κι εμείς λιγάκι;


ΥΓ
. Επειδή κάποιοι ίσως δε θα έχετε εγκατεστημένο το πολυτονικό σύστημα στον υπολογιστή σας, δίνω σε ελεύθερη απόδοση την απάντηση του Σωκράτη:

«Μένωνα, παλιότερα οι Θεσσαλοί είχαν καλό όνομα στους Έλληνες και ήταν αξιοθαύμαστοι για το ιππικό και για τα πλούτη. Τώρα όμως, όπως εγώ πιστεύω, και για τη σοφία τους και μάλιστα οι Λαρισαίοι, οι συμπολίτες του φίλου σου Αρίστιππου».

8 σχόλια:

A λ ς είπε...

Τι ειπε ο Ανθρωπος;;;!!!! Ολοκληρος Σωκρατης μιλησε.. Τα σχολια περιττα....

2ο ΓΕΛάρισας είπε...

@Αλς: ένιωσες κι εσύ το ίδιο ...ρίγος, ε;

A λ ς είπε...

και μετα σκεφτηκα, τι θα ελεγε τωρα??? οχι μονο για τη Λαρισα για ολους μας..

Ανώνυμος είπε...

Μην το πάρετε και πολύ πολύ ψηλά γιατί ο Δημοσθένης μας έβαλε στη θέση μας λέγοντας «...τὰ τῶν Θετταλῶν. ταῦτα γὰρ ἄπιστα μὲν ἦν...» (Ολυνθιακός 1. 21.8 )

Ήτοι: «...Τα των Θετταλών ταύτα γαρ άπιστα μεν ην...»

2ο ΓΕΛάρισας είπε...

@Αλς: σαν προφήτης να ήσουνα. Ο Ανώνυμος σε επαλήθευσε.

@Ανώνυμε: εκεί που ...ανεβήκαμε, ήρθες και μας προσγείωσες ανώμαλα

A λ ς είπε...

χα! το θυμαμαι αυτον το στιχο... Προσφατα τον διδαχθηκα...Ποτε δεν τον χωνεψα τον Δημοσθ. .... δεν ειχε κ αδικο εδω που τα λεμε....

Ανώνυμος είπε...

E... τωρα.... περιττη η μτφ...χαχαχα

Ειρηνη

2ο ΓΕΛάρισας είπε...

@Αλς: προφανώς δε σ' 'αρεσε γιατί κι εσύ Θετταλή.

@Ανώνυμε: δεν είναι μετάφραση. Είναι στα πεζά για κάποιους ΗΥ που δεν "διαβάζουν" τα πολυτονικά.

Τι λένε για το 2

"Όπως και να το κάνουμε, αν φέρουμε την σύγκριση σε ποδοσφαιρικά κριτήρια, αν το 1o Λύκειο αντιστοιχεί στην Ρεάλ Μαδρίτης, το 2ο Λύκειο είναι η Μπαρτσελόνα, με ότι κι αν σημαίνει ο σύλλογος αυτός για την Καταλονία, σε σχέση με την βασιλική Ρεάλ. Ήσασταν το Λύκειο του λαού κι αυτό, πώς να το κάνουμε, γοητεύει”.

Ρήση απόφοιτου του 1981 του 1ου Λυκείου

Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ μας

- Ένας ιστοχώρος για ένα διαρκή διάλογο -χωρίς επίλογο- από …μηδενικής βάσης. Ένας ιστοχώρο όπου, μαθητές και καθηγητές, δια-λογιζόμαστε, συλ-λογιζόμαστε, ανα-λογιζόμαστε. Ένας ιστοχώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων, για ενημέρωση, πληροφόρηση, κατά της παρα-πληροφόρησης.
- Συν-διαλεγόμαστε, Συμ-μετέχουμε, Συν-εργαζόμαστε και αποκτούμε τη δυνατότητα και ικανότητα να οσφραινόμαστε …χρώματα, να γευόμαστε …χάδια, ν’ αφουγκραζόμαστε …αρώματα, να βλέπουμε …νοστιμιές, ν’ αγγίζουμε …ήχους.
- Γιατί, θεωρούμε πως χρήσιμον είναι να παρατηρεί κανείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζει τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμά την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα.
- Δρω γιατί Aντιδρώ, Μετέχω και Συμμετέχω είναι το σύνθημά μας.

'Ιτε παίδες. Γράφουμε, Ανα-γράφουμε, Συγ-γράφουμε και αποστέλλουμε το δικό μας κείμενο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 2genlyklar@gmail.com, για δημοσίευση.