Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010

Ήρθαμε σε επαφή με την τέχνη της φωτογραφίας

Το αστικό λεωφορείο του ΚΤΕΛ κάνει μια ασυνήθιστη διαδρομή: από την είσοδο του 2ου Γυμνασίου, στην Ηρώων Πολυτεχνείου, μέσω Ηρώων Πολυτεχνείου και Καρδίτσης φτάνει στην Γ. Παπανδρέου 2 όπου κάνει μία στάση για αποβίβαση των μαθητών της Β’ τάξης του Γενικού Λυκείου Λάρισας. Σε μιάμιση ώρα επιβιβάζει τους ίδιους μαθητές με τους συνοδούς καθηγητές τους και ακολουθόντας αντίστροφη διαδρομή καταλήγει ξανά στην είσοδο του 2ου Γυμνασίου.
Η αιτία αυτής της διαδρομής ήταν η μεταφορά των εν λόγω μαθητών στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, εκεί όπου υπάρχει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση με έργα του Τάκη Τλούπα με τίτλο «Η Ελλάδα του Τάκη Τλούπα» και ο σκοπός της ήταν να φέρει τους μαθητές σε επαφή με τη δουλειά του μεγάλου Έλληνα φωτογράφου, ενός από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς φωτογράφους της ελληνικής σκηνής, ο οποίος φιλοτέχνησε με επίκεντρο τη Λάρισα, το πορτρέτο του θεσσαλικού κάμπου και του ευρύτερου ελληνικού τόπου, δημιουργώντας ένα ανεκτίμητο φωτογραφικό αρχείο.
Στο Μουσείο μας περίμενε η κόρη του Τάκη Τλούπα, η οποία ανέλαβε τη ξενάγησή μας στα έξι μέρη που έχουν δημιουργηθεί στον εκθεσιακό χώρο, στις έξι ενότητες που έχουν διαμορφωθεί στην ομότιτλη έκδοση: Άνθρωπος, Περιβάλλον, Δομημένος χώρος, Αγροτικές εργασίες, Κοινωνική ζωή και Επαγγέλματα. Αφού μας περιέγραψε λιτά τον πατέρα της, τις αφορμές που είχε και τα μέσα που διέθετε για την εποχή εκείνη, μας φιλοξένησε στους χώρους, περιγράφοντας ή αναλύοντάς μας χαρακτηριστικά έργα-φωτογραφίες του πατέρα της. Όλες οι φωτογραφίες ήταν «καθαρές» ασπρόμαυρες, χρησιμοποιούσε ως βασικό εργαλείο τον φυσικό φωτισμό, τη σύνθεση και την καλή τεχνική γνώση του σκοτεινού θαλάμου. Το σύνολο του έργου του περιγράφει κυρίως τη Λάρισα και τη Θεσσαλία της μεταπολεμικής ζωής, αλλά και άλλα τοπία από τον ελλαδικό χώρο, μας μεταφέρει στο παρελθόν, μας αναδεικνύει τη Θεσσαλία που ίσως δε γνωρίσαμε αλλά κάπου ...ακούσαμε ή διαβάσαμε. Χαρακτηριστική η τεράστια φωτογραφία της «Τετάρτης», της αποξηραμένης λίμνης της Κάρλας, της πλατείας ταχυδρομείου, της κλειστής Αγοράς με τα ψαράδικα στο εσωτερικό της στη σημερινή πλατεία Μπλάνα, του Πηνειού κ.λ.π., αλλά και των βράχων των Μετεώρων, του χιονισμένου Ολύμπου, των ξεχασμένων επαγγελμάτων, των αγροτικών εργασιών και άλλα πολλά στιγμιότυπα τα οποία διατηρούν, πέραν της καλλιτεχνικής τους αξίας, σημαντική επιστημονική και ιστορική αξία, προσφέροντας πλούτο πληροφοριών στη λαογραφία, στην αρχαιολογία και άλλα επιστημονικά πεδία.
Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα από την επίσκεψη. Όλες οι φωτογραφίες από την επίσκεψη και όχι μόνο, βρίσκονται στην ηλεκτρονικό άλμπουμ του ιστολογίου (κλικ) και μπορείτε να τις μεταφορτώσετε!
Η επιβίβασηΗ αποβίβαση


Η Πινακοθήκη - Εξωτερικοί χώροι
Η προς το μουσείο ...κάθοδος των μυρίων
Η ...κατάληψή του

Στιγμές αναμονής μέχρι την άφιξη της ξεναγούΓωνιά στο χώρο πωλήσεων και εισητηρίων

Η άφιξη της συνοδού και τα καλωσορίσματαΗ ανάβαση στον 1ο όροφο, στο χώρο της έκθεσηςΗ ξεναγός, κόρη του φωτογράφουΗ αναμνηστική με 2 από τους συνοδούς και το φωτογράφο με το μοτοσακό του στα δεξιάΗ ξενάγηση αρχίζει

Παρατηρώντας της κεντρική πλατεία της ΛάρισαςΠόζα με φόντο τη λαική της "Τετάρτης"Η κόπωση και η νύστα αρχίζει νωρίς νωρίς
Αναμνηστική πόζα με φόντο τον παππούΤο σχετικό λεύκωμαΤο τέλος της ξενάγησης, αναμένοντας τους υπόλοιπους


Ο πρόεδρος της Πινακοθήκης καταφθάνει για την αναμνηστική φωτογραφία!!!
Αφ' υψηλού ...φωτογράφησηΟ Πρόεδρος, η ξεναγός και συνοδοί καθηγητέςΤα χαμόγελα εκφράζουν ικανοποίηση, αφού όλα εξελίχθηκαν κατ' ευχήνΑναμένοντας την άφιξη του αστικού, όλοι και όλες φαίνονται ευδιάθετοι στη θέα του φακού


Καθοδόν για το σχολείο, το ωρολόγιο πρόγραμμα θα συνεχιστεί


Εν κατακλείδι: Αυτού του είδους οι εκπαιδευτικές εκδρομές είναι που χρειάζεται σήμερα το σχολείο. Έτσι ώστε οι μαθητές να χαλαρώνουν αλλά και να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη τους, τα αξιοθέατα, την τέχνη, τα δρώμενα της πόλης. Καλές είναι και οι ψυχαγωγικές αλλά αυτές δε μας λείπουν.


ΥΓ. Έγραψαν για μας: εφημερίδα Κόσμος της ΛάρισαςΠληροφορίες:

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Δημήτρης Τλούπας (1920 - 2003)

Τάκης Τλούπας: «Ένας σπάνιος φωτογράφος, ένας σπάνιος ιστορικός»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δε μπορώ να δω τις φωτογραφίες σας; Ιφιγένεια.

Τι λένε για το 2

"Όπως και να το κάνουμε, αν φέρουμε την σύγκριση σε ποδοσφαιρικά κριτήρια, αν το 1o Λύκειο αντιστοιχεί στην Ρεάλ Μαδρίτης, το 2ο Λύκειο είναι η Μπαρτσελόνα, με ότι κι αν σημαίνει ο σύλλογος αυτός για την Καταλονία, σε σχέση με την βασιλική Ρεάλ. Ήσασταν το Λύκειο του λαού κι αυτό, πώς να το κάνουμε, γοητεύει”.

Ρήση απόφοιτου του 1981 του 1ου Λυκείου

Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ μας

- Ένας ιστοχώρος για ένα διαρκή διάλογο -χωρίς επίλογο- από …μηδενικής βάσης. Ένας ιστοχώρο όπου, μαθητές και καθηγητές, δια-λογιζόμαστε, συλ-λογιζόμαστε, ανα-λογιζόμαστε. Ένας ιστοχώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων, για ενημέρωση, πληροφόρηση, κατά της παρα-πληροφόρησης.
- Συν-διαλεγόμαστε, Συμ-μετέχουμε, Συν-εργαζόμαστε και αποκτούμε τη δυνατότητα και ικανότητα να οσφραινόμαστε …χρώματα, να γευόμαστε …χάδια, ν’ αφουγκραζόμαστε …αρώματα, να βλέπουμε …νοστιμιές, ν’ αγγίζουμε …ήχους.
- Γιατί, θεωρούμε πως χρήσιμον είναι να παρατηρεί κανείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζει τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμά την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα.
- Δρω γιατί Aντιδρώ, Μετέχω και Συμμετέχω είναι το σύνθημά μας.

'Ιτε παίδες. Γράφουμε, Ανα-γράφουμε, Συγ-γράφουμε και αποστέλλουμε το δικό μας κείμενο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 2genlyklar@gmail.com, για δημοσίευση.