Κυριακή, 28 Μαρτίου 2010

Μουσική εκδήλωση κατά του ρατσισμού

Την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010, στο ισόγειο του σχολείου μας, μαθητές πραγματοποίησαν μουσική εκδήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Ήταν μια σκέψη-πρόταση των παιδιών που κατατέθηκε στο Διευθυντή του σχολείου, έγινε άμεσα αποδεκτή και σε χρόνο ...dt, υλοποιήθηκε. Για πότε έφεραν τα μουσικά τους όργανα, για πότε στήθηκε η σκηνή, για πότε επιλέχθηκαν τα τραγούδια και έγιναν οι πρόβες, ελάχιστοι πήραν είδηση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι παρακάτω μαθητές και μαθήτριες:

 • Αλεξάνδρα Σπύρου, στα φωνητικά
 • Βασιλική Βλέτση, στα πλήκτρα
 • Χρήστος Ντάβαρος, στην κιθάρα
 • Τάσος Παπαδόπουλος, στο μπάσο
 • Δέσποινα Πουρίκα, στο βιολί
 • Γιάννης Κατσικαβέλας, στην κιθάρα και
 • Λίταινας Μιχάλης, στα τύμπανα.


Τα τραγούδια που επιλέχθηκαν και παρουσιάστηκαν ήταν:

 • Καθρέφτης, στίχοι-μουσική Αλκίνοος Ιωαννίδης (κλικ)
 • Κεμάλ, στίχοι Ν. Γκάτσος, μουσική Μ. Χατζηδάκης (κλικ)
 • Imagine, στίχοι-μουσική John Lennon (klik)
 • Million voice, από το soundtrack της ταινίας "Hotel Rwanda"
 • Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα, στίχοι Ντέπυ Χατζηκαμπάνη, μουσική Φίλιππος Πλιάτικας (κλικ)
 • Χίλιες σιωπές, μουσική-στίχοι Νίκος Ζουδιάρης (κλικ)
 • Πέρασε η μπόρα, στίχοι-μουσική Νίκος Ζιώγαλας (κλικ)

Η καθηγήτρια Φιλολογίας κα Δέσποινα Μπουζούκη, εκφώνησε σχετικό λόγο.

Λίγα λόγια για την Ημέρα: Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού (ή Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων) καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Στις
21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.
Ο ΟΗΕ μας καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:
http://www.un.org/WCAR/21march.htm

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση. Όλο το φωτογραφικό υλικό από όλες τις εκδηλώσεις βρίσκεται στο
ηλεκτρονικό λέυκωμα του ιστολογίου, με ένα κλικ


2 σχόλια:

A λ ς είπε...

Ηταν και ημερα της ποιησης κυριε Διευθυντα....:/

2ο ΓΕΛάρισας είπε...

@Αλς: πολλά ήταν γι αυτό και τα παιδιά ...έγραψαν "ποιήματα" με την εκδήλωσή τους

Τι λένε για το 2

"Όπως και να το κάνουμε, αν φέρουμε την σύγκριση σε ποδοσφαιρικά κριτήρια, αν το 1o Λύκειο αντιστοιχεί στην Ρεάλ Μαδρίτης, το 2ο Λύκειο είναι η Μπαρτσελόνα, με ότι κι αν σημαίνει ο σύλλογος αυτός για την Καταλονία, σε σχέση με την βασιλική Ρεάλ. Ήσασταν το Λύκειο του λαού κι αυτό, πώς να το κάνουμε, γοητεύει”.

Ρήση απόφοιτου του 1981 του 1ου Λυκείου

Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ μας

- Ένας ιστοχώρος για ένα διαρκή διάλογο -χωρίς επίλογο- από …μηδενικής βάσης. Ένας ιστοχώρο όπου, μαθητές και καθηγητές, δια-λογιζόμαστε, συλ-λογιζόμαστε, ανα-λογιζόμαστε. Ένας ιστοχώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων, για ενημέρωση, πληροφόρηση, κατά της παρα-πληροφόρησης.
- Συν-διαλεγόμαστε, Συμ-μετέχουμε, Συν-εργαζόμαστε και αποκτούμε τη δυνατότητα και ικανότητα να οσφραινόμαστε …χρώματα, να γευόμαστε …χάδια, ν’ αφουγκραζόμαστε …αρώματα, να βλέπουμε …νοστιμιές, ν’ αγγίζουμε …ήχους.
- Γιατί, θεωρούμε πως χρήσιμον είναι να παρατηρεί κανείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζει τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμά την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα.
- Δρω γιατί Aντιδρώ, Μετέχω και Συμμετέχω είναι το σύνθημά μας.

'Ιτε παίδες. Γράφουμε, Ανα-γράφουμε, Συγ-γράφουμε και αποστέλλουμε το δικό μας κείμενο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 2genlyklar@gmail.com, για δημοσίευση.