Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010

"Καληνύχτα Μαργαρίτα"


Βρισκόμαστε στην υπό Γερμανική Κατοχή Ελλάδα. Μια επαρχιακή πόλη στα 1942. Η οικογένεια Περδικάρη είναι η τυπική εικόνα της μεγαλοαστικής επαρχίας. Η σεμνοτυφία, το κέρδος, η απάτη, η συνενοχή στην κοινωνική πρόσοψη και η δυσπιστία στο εσωτερικό της τη χαρακτηρίζουν. Αυτό το σπίτι-θεσμός θα καταρρεύσει χτυπημένο από μέσα. Αυτό το παιδί, η Μαργαρίτα, θα πυροδοτήσει τα, "εκρηκτικά".

Κι όλα αυτά ενώ γύρω μαίνεται η αντίσταση κατά των Γερμανών. Όταν η Μαργαρίτα μυείται σ΄αυτήν είναι ώριμη να δεχτεί την έξοδο από το περιβάλλον της και να αντιληφθεί τις αληθινές αξίες της ζωής . Αγώνας, Ελευθερία, Θυσία, Έρωτας της αποκαλύπτονται μπρος στα αθώα μάτια της και...
...τα υπόλοιπα θα σας τα παρουσιάσουν τα παιδιά της θεατρικής ομάδας του σχολείου μας επί σκηνής...

Αγγελική Φλώρου
Κώστας Ζιούλης
Χρήστος Τσικρίκας
Βασίλης Σφυρής
Μαρία Φιτσοπούλου
Μαριάννα Χρήστου
Βυρωνία Τραγούδα
Θεόφιλος Τσιάλτας
Βασίλης Σαγρής
Στέργιος ΣτεργιούλαςΘα δοθούν δύο παραστάσεις, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, η πρώτη την 20η Οκτωβρίου για τους γονείς και το κοινό και μία άλλη για τους μαθητές του σχολείου. Οσονούπω αναρτάται και η σχετική πρόσκληση.

ΓΙΑ ΤΗΝ ...ΙΣΤΟΡΙΑ

Η θεατρική παράσταση «ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ», ανέβηκε για πρώτη φορά στις 3 Μαρτίου 1967 στο θέατρο «ΒΕΑΚΗ» από το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ» του ΜΑΝΟΥ ΚΑΤΡΑΚΗ. Το έργο διασκεύασε ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ από το διήγημα του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ» και ανέβηκε στο θέατρο «ΑΛΦΑ» στις 23 Νοεμβρίου του 1971. Επίσης, μεταδόθηκε από την ΕΡΤ στα πλαίσια της εκπομπής "Το θέατρο της Δευτέρας" και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ, στον παρακάτω σύνδεσμο με ένα ..κλικ

http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-info.aspx?tid=72757&tsz=0&act=mInfo


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΗΓΗΜΑ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ»

Βρισκόμαστε στην υπό Γερμανική Κατοχή Ελλάδα. Στον σταθμό τραίνου μιας επαρχιακής πόλης οι γονείς και οι θείοι περιμένουν την ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ που μόλις έχει αποφοιτήσει από το ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Ένα μήνα μετά, η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ διορίζεται δασκάλα και παίρνει τον πρώτο της μισθό. Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ, μητέρα της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ, θέλει να κρατήσει τα χρήματα για να αγοράσουν ένα πιάνο που τόσο έχει στερηθεί. Λίγο αργότερα την επισκέπτεται ο ΘΕΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ και η γειτόνισσά της ΑΓΓΕΛΙΚΗ, η οποία της αποκαλύπτει ότι ο αδελφός της ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΤΟΥΡΝΑΣ κρύβεται από τους Γερμανούς. Η επίσκεψή της ενοχλεί τον ΘΕΙΟ ΠΕΡΙΚΛΗ, ο οποίος έχει αντίθετη άποψη για τον μισθό της ανιψιάς του και επιμένει ότι τα χρήματα πρέπει να δοθούν για τα καθημερινά έξοδα της οικογένειας. Η ΘΕΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ που έχει πουλήσει τα τελευταία της χρυσά κοσμήματα για να ολοκληρώσει τις σπουδές της η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, αρπάζει τα χρήματα και τα σκίζει αντιδρώντας έτσι στην χειραγώγηση της ανιψιάς της. Στο σχολείο που δουλεύει η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Μια μέρα την επισκέπτεται η ΑΓΓΕΛΙΚΗ που εκμυστηρεύεται ότι κάποιος αστυνομικός την παρακολουθεί. Επιπρόσθετα, κουβαλάει μαζί της προκηρύξεις κατά των Γερμανών. Ζητάει την βοήθεια της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ για να τις κρύψει στο σχολείο ώσπου να περάσει κάποιος άλλος να τις πάρει. Της υπενθυμίζει το ρόλο της ως εκπαιδευτικού αλλά εκείνη είναι σκεπτική. Μέρες μετά, ο ΘΕΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ βρίσκει στα βουνά την ΦΩΤΕΙΝΗ, ξαδέλφη της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ, κυνηγημένη και εξαντλημένη. Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ αποφασίζει να σταματήσει να δουλεύει ώστε να μην μαλώνουν οι συγγενείς της για το ποιος θα πάρει το μισθό της. Ο ΟΡΕΣΤΗΣ περνά από το σχολείο και συναντά την ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ που του δίνει τις προκηρύξεις. Προσπαθεί να την στρατολογήσει στον αγώνα ενάντια στους Γερμανούς εξαιτίας της σύλληψης της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ από τους Γερμανούς. Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ δέχεται να τυπώνει προκηρύξεις στον πολύγραφο στο σπίτι της. Λίγο καιρό αργότερα, το ανακαλύπτουν οι συγγενείς της και προσπαθούν να τη σώσουν και ταυτόχρονα να σωθούν. Η ίδια δεν θα παραδεχτεί όσα της καταλογίζουν αλλά τελικά οι Γερμανοί την συλλαμβάνουν. Στην φυλακή, την επισκέπτονται οι συγγενείς της για να την πείσουν να προδώσει τους στρατολόγους της. Εκείνη, δεν το κάνει και τελικά οι .....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τι λένε για το 2

"Όπως και να το κάνουμε, αν φέρουμε την σύγκριση σε ποδοσφαιρικά κριτήρια, αν το 1o Λύκειο αντιστοιχεί στην Ρεάλ Μαδρίτης, το 2ο Λύκειο είναι η Μπαρτσελόνα, με ότι κι αν σημαίνει ο σύλλογος αυτός για την Καταλονία, σε σχέση με την βασιλική Ρεάλ. Ήσασταν το Λύκειο του λαού κι αυτό, πώς να το κάνουμε, γοητεύει”.

Ρήση απόφοιτου του 1981 του 1ου Λυκείου

Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ μας

- Ένας ιστοχώρος για ένα διαρκή διάλογο -χωρίς επίλογο- από …μηδενικής βάσης. Ένας ιστοχώρο όπου, μαθητές και καθηγητές, δια-λογιζόμαστε, συλ-λογιζόμαστε, ανα-λογιζόμαστε. Ένας ιστοχώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων, για ενημέρωση, πληροφόρηση, κατά της παρα-πληροφόρησης.
- Συν-διαλεγόμαστε, Συμ-μετέχουμε, Συν-εργαζόμαστε και αποκτούμε τη δυνατότητα και ικανότητα να οσφραινόμαστε …χρώματα, να γευόμαστε …χάδια, ν’ αφουγκραζόμαστε …αρώματα, να βλέπουμε …νοστιμιές, ν’ αγγίζουμε …ήχους.
- Γιατί, θεωρούμε πως χρήσιμον είναι να παρατηρεί κανείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζει τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμά την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα.
- Δρω γιατί Aντιδρώ, Μετέχω και Συμμετέχω είναι το σύνθημά μας.

'Ιτε παίδες. Γράφουμε, Ανα-γράφουμε, Συγ-γράφουμε και αποστέλλουμε το δικό μας κείμενο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 2genlyklar@gmail.com, για δημοσίευση.