Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

Σκέψεις του 15μελούς για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε και διαβάστηκε από τη Μαρία Ξανθοπούλου, μαθήτρια της Γ’ τάξης και μέλος του 15μελούς του σχολείου μας, στα πλαίσια της σχολικής γιορτής για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Έτσι, σαν απάντηση σε όσους λένε και κατηγορούν τη σημερινή νεολαία ότι …δεν σκέφτεται, ότι σιωπά, ότι περί άλλων τυρβάζει. Διαβάστε τον ορισμό της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, έτσι όπως τον ορίζει η Μαρία, έτσι όπως τον ορίζει το 15μελές του 2ου Λυκείου Λάρισας και θα συμφωνήσετε πως …το μέλλον ανήκει σε όσους προσπαθούν να το φτιάξουν.

«Κάποιοι άνθρωποι αγαπούν το σκοτάδι ενώ άλλοι ζητούν το φως. Κάποιοι άνθρωποι κλείνονται στο καβούκι τους και κοιτούν τους εαυτούς τους ενώ κάποιοι προσπαθούν να αγωνίζονται για το κοινό καλό. Κάποιοι άνθρωποι θέλουν να ζουν μέσα στον ήχο της σιωπής, ενώ για κάποιους ο ήχος αυτός είναι αβάσταχτος. Αυτοί οι κάποιοι που ονειρεύτηκαν ένα καλύτερο αύριο, που αγωνίστηκαν για το αύριο όλων, που δεν άντεχαν να αδιαφορούν και έσπασαν τον ήχο της σιωπής, ήταν τα παιδιά του Πολυτεχνείου. Με την γιορτή αυτή λοιπόν τιμούμε εκείνα τα παιδιά για τον αγώνα τους αλλά ταυτόχρονα γιορτάζουμε και την Δημοκρατία. Χάρη στην ηρωική τους δράση αυτή μπόρεσε να επικρατήσει. Όταν λέμε ότι επικράτησε η Δημοκρατία δεν εννοούμε απλά ότι άλλαξε η μορφή του πολιτεύματος της χώρας μας. Δημοκρατία δεν είναι μόνο ένα πολίτευμα, είναι ο τρόπος που ζούμε, που συμπεριφερόμαστε, οι ελευθερίες και τα δικαιώματα που έχουμε. Το γεγονός ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί σήμερα να διαμορφώνει και να λέει τη δική του άποψη ελεύθερα, μπορεί να ασφαλίζει τα προσωπικά του δεδομένα και τον ιδιωτικό του βίο ή να συμμετέχει έμμεσα στην άσκηση της εξουσίας δείχνει την ύπαρξή της. Ακόμη, όσο περίεργο ή συνηθισμένο και αν μας φαίνεται το να πηγαίνουμε βόλτα, το να δημοσιεύουμε ένα blog στο Internet, το να βλέπουμε μία θεατρική παράσταση ή να απολαμβάνουμε μια πολιτική σάτιρα στην τηλεόραση είναι όλα Δημοκρατία. Ωστόσο, προκαλεί θλίψη και ταυτόχρονα απογοήτευση το γεγονός, ότι παρά τον αγώνα που έγινε για την εδραίωση της εμείς υπονομεύουμε διαρκώς την αξία της σήμερα. Η επικράτηση του ατομικού συμφέροντος έναντι του κοινού καλού, η πολίτική διαφθορά, η αναξιοκρατία, η εξωκατευθυνόμενη ενημέρωση, ο αθέμιτος πλουτισμός υποθάλπουν το κοινό καλό και πλήττουν τα δικαιώματα των πολιτών με αποτέλεσμα η Δημοκρατία να χάνει την αξία της.
Θέλω να κλείσω λέγοντας ότι η γιορτή του Πολυτεχνείου πέρα από μία αργία, πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για να θυμόμαστε αυτούς τους αγώνες και τις θυσίες που έγιναν εκείνη την περίοδο, τόσο από πολλούς ευσυνείδητους πολίτες, αλλά κυρίως από τα νέα παιδία, τους φοιτητές. Ας παραδειγματιστούμε λοιπόν από εκείνους και ας κάνει ο καθένας μας το δικό του προσωπικό αγώνα έναντι σε όλα αυτά που μπορούν να θεωρηθούν «χούντα» στην σύγχρονη εποχή και ας θυμηθούμε ότι το μέλλον ανήκει σε όσους προσπαθούν να το φτιάξουν».

17 Νοέμβρη 2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

φοβερό κείμενο! μπράβο στους μαθητές σας!

2ο ΓΕΛάρισας είπε...

@Ανώνυμε: λες να έπεσαν κάτω από τη ...μηλιά;

Τι λένε για το 2

"Όπως και να το κάνουμε, αν φέρουμε την σύγκριση σε ποδοσφαιρικά κριτήρια, αν το 1o Λύκειο αντιστοιχεί στην Ρεάλ Μαδρίτης, το 2ο Λύκειο είναι η Μπαρτσελόνα, με ότι κι αν σημαίνει ο σύλλογος αυτός για την Καταλονία, σε σχέση με την βασιλική Ρεάλ. Ήσασταν το Λύκειο του λαού κι αυτό, πώς να το κάνουμε, γοητεύει”.

Ρήση απόφοιτου του 1981 του 1ου Λυκείου

Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ μας

- Ένας ιστοχώρος για ένα διαρκή διάλογο -χωρίς επίλογο- από …μηδενικής βάσης. Ένας ιστοχώρο όπου, μαθητές και καθηγητές, δια-λογιζόμαστε, συλ-λογιζόμαστε, ανα-λογιζόμαστε. Ένας ιστοχώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων, για ενημέρωση, πληροφόρηση, κατά της παρα-πληροφόρησης.
- Συν-διαλεγόμαστε, Συμ-μετέχουμε, Συν-εργαζόμαστε και αποκτούμε τη δυνατότητα και ικανότητα να οσφραινόμαστε …χρώματα, να γευόμαστε …χάδια, ν’ αφουγκραζόμαστε …αρώματα, να βλέπουμε …νοστιμιές, ν’ αγγίζουμε …ήχους.
- Γιατί, θεωρούμε πως χρήσιμον είναι να παρατηρεί κανείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζει τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμά την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα.
- Δρω γιατί Aντιδρώ, Μετέχω και Συμμετέχω είναι το σύνθημά μας.

'Ιτε παίδες. Γράφουμε, Ανα-γράφουμε, Συγ-γράφουμε και αποστέλλουμε το δικό μας κείμενο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 2genlyklar@gmail.com, για δημοσίευση.