Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

Αυτοί που φεύγουν, αυτοί που μένουν και αυτοί που έρχονται

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, από το 2006 μέχρι και σήμερα, ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας ανανεώθηκε κατά το ένα τρίτο περίπου (να πω την αλήθεια, αυτό το ανανεώθηκε σημαίνει πως ήρθε νέο προσωπικό και όχι ...νεαρό, όπως ίσως θα επιθυμούσαν οι μαθητές μας). Δεν είμαι σίγουρος αν ο Μέσος Όρος ηλικίας του Συλλόγου ...κατέβηκε, αλλά τουλάχιστον φυσιογνωμικά άλλαξε. Τώρα μη μου ζητήσετε να σας γράψω ποιος ήταν αυτός ο ΜΟ και ποιος είναι τώρα γιατί αυτό εμπίπτει, αν όχι στην …προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής που αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά τουλάχιστον στο ...savoir vivre! Ας ξεκινήσουμε να κάνουμε μία καταγραφή αυτών που έφυγαν –όχι, ακόμη δεν …αποδήμησαν εις Κύριον παρά μόνο εις …Κατοικίες αυτών (αγαπητοί αποχωρήσαντες συνάδελφοι, συγχωρέσατέ μου το …μαύρο του εν λόγω χιούμορ).

Τον Αύγουστο 2006 απεχώρησε συνταξιοδοτηθείσα, χωρίς άλλη προειδοποίηση, η φιλόλογος Μυλωνά Αθηνά. Τον Αύγουστο της επόμενης χρονιάς, η αποχώρηση ήταν ...μαζική. Συνταξιοδοτήθηκαν οι κες Χαϊδευτοπούλου Μαρία (Φιλόλογος), Μαλαμά Σουλτάνα (Φιλόλογος), Κακαρδάκη Γεωργία (Αγγλικής Φιλολογίας), Καραμήτρου Παναγιώτα (Φυσικός) και ο κος Δούκας Αχιλλέας (θεολόγος). Μας είχαν ...προειδοποιήσει για την αποχώρησή τους, έτσι δεν αιφνιδιαστήκαμε. Ταυτόχρονα, έφυγαν με απόσπαση για Γερμανία, οι κες Μακρή Αικατερίνη (Φιλόλογος) και Γκουνέλα Ευαγγελία (Φιλόλογος). Η πρώτη, ήδη έχει συνταξιοδοτηθεί.

Το Αύγουστο 2008, απεχώρησε ο κος Χριστώνης Χρήστος (Φιλόλογος) ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών, πρώτα ως μαθητής του 2ου, στη συνέχεια ως καθηγητής μέλος του Συλλόγου, αργότερα ως Υποδιευθυντής και στο τέλος ως Διευθυντής. Την ίδια χρονιά, αποχώρησε και η επί σειρά ετών γραμματέας του σχολείου, η κα Καραβάνα Χάιδω.

Το 2010, ήταν επίσης χρονιά μαζικής αποχώρησης-συνταξιοδότησης. Την αρχή έκανε η φιλόλογος Χριστοπούλου Βασιλική (Υποδ/ντρια επί σειρά ετών) και ο φυσιογνώστης Μπαλογιάννης Ιωάννης μαζί με το φιλόλογο Φτάκα Θεοχάρη. Ακολούθησε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ο κος Μπαλαμώτης Δημήτριος (Νομικός) και τον Ιανουάριο 2011 ο μαθηματικός Τριανταφύλλου Τριαντάφυλλος. Ο καθηγητής μαθηματικών κος Χήτας Νικόλαος, ζήτησε και πήρε μετάθεση για Αθήνα.

Ταυτόχρονα, το 2010, τρεις από τους καθηγητές του Συλλόγου προήχθησαν σε Διευθυντές και μετατέθηκαν σε άλλα σχολεία. Πρόκειται για τους κους Παπαδούλη Ιωάννη (Μαθηματικός) ο οποίος τοποθετήθηκε στο Γυμνάσιο Γόννων, τον κο Νούλα Δημήτριο (Χημικός) ο οποίος τοποθετήθηκε Δ/ντής στο Γυμνάσιο Γιαννουλης και τον κο Ιωαννίδη Δημήτριο (Φυσικός) ο οποίος τοποθετήθηκε Δ/ντής στο Γυμνάσιο Αγιάς.

Στη θέση όλων αυτών ήρθαν άλλοι καθηγητές, με οργανική θέση, με απόσπαση, με διάθεση, με συμπλήρωση ωραρίου. Σήμερα, ο Σύλλογος Διδασκόντων αριθμεί σαράντα τέσσερα (44) άτομα. Επιπλέον, δύο (2) σε θέση Διοικητική (Γραμματέας και Επιστάτης), δύο (2) σε θέση Βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες) και δύο (2) Φύλακες. Επίσης, εργάζονται ως Γραμματειακή Υποστήριξη τρεις (3) καθηγητές με Διάθεση από το ΠΥΣΔΕ. Το δε σύνολο των μαθητών, ανέρχεται στους τετρακόσιους εβδομήντα (470).

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το δυναμικό του σχολείου σε μαθητές και καθηγητές είναι μεγάλο, -πρώτο ή δεύτερο μεγάλο σχολείο της πόλης- και οι εξ αυτού του γεγονότος δυσκολίες πολυάριθμες. Γεγονός επίσης είναι πως η πέριξ περιοχή οικοδομείται με ρυθμούς γοργούς, οι μονοκατοικίες και τα διόροφα αντικαθίστανται με πολυκατοικίες ,με συνέπεια την αύξηση του πληθυσμού. Ανάγκη υπάρχει στην ορθή χωροταξική κατανομή του μαθητικού πληθυσμού για την αποσυμφόρηση του σχολείου ή ακόμη και η ανέγερση νέου Λυκείου που να καλύπτει τις γύρω περιοχές, όπως ο Αγ. Γεώργιος και η οδός Βόλου.

9 σχόλια:

Ειρήνη είπε...

ενδιαφερουσα αναρτηση...
αλλα αφου αναφερθηκατε απο το 6 ως το 9 ξεχασατε να με αναφερετε στην εισαγωγη και την αποφοιτηση.. αλλα τελοσπαντων......

λοιπον εχω να πω καλη απολαυση του ΕΦΑΠΑΞ απο αυτους που εφυγαν χιχι και καλη ζωη γενικοτερα γιατι η συνταξιοδοτηση ως γνωστον ειναι δευτερη εφηβεια..αχαχα

και στους υπολοιπους καλες επιτυχιες και στα τωρινα τους ποστα! αυτα..

και οτι μερικοι ηταν κατι παραπανω απο αξιολογοι και κριμα που εφυγαν!!!

Νίκος είπε...

Δεν τους ξέρω τους ανθρώπους,αλλά γιατί η διευθυντική τριανδία ανήκει στο θετικό κλάδο?Παρατηρώ ένα είδος ρατσισμού.Επίσης παρατήρησα 'οτι οι περισσότερες αποδείξεις ήταν φιλολόγων.Ανησυχιτικό και αυτό.Τελοσπάντων για να μην φανώ κακός,να είναι καλά οι άνθρωποι και αν χρειαστεί έστω και εθελοντικά να επιστρατευτούν αν χρειαστεί.

Ανώνυμος είπε...

καλή δύναμη σε όλους σας τους ενε ενεργεία εκπαιδευτικούς και καλή ζωή σε ολους τους ..απόστρατους!!!

Ειρήνη είπε...

νικο,
αχαχαχα οταν λες τριαδα εννοεις τους τελευταιους;;;χαχαχαχα
ελα μωρε εμεις φιλολογο εχουμε, η υποδιευθυνση μας χαλαει λιγο την κυριαρχια αλλα αντε αντεεε...!:D
Εσείς νικο; Μαθηματικο ή φυσικο; Κατι τέτοιο δεν έχετε;;

και επισης ΟΧΙ καλε γιατι να γυρισουν οι αποστρατοι αγαπητε νικο??
θελουμε να παρουμε και μεις σειρα..χαχαχαχα (συγγνωμη ακουστηκε κακο το σχολιο μου :)) )
(μαρεσε το εθελοντικα που λες..ας το καλο νυχτιατικα μ'εκανες και γελασα)

Νίκος είπε...

Ναι αγαπητή αντοπρόεδρε.Εμείς διευθυντή φυσικό και υποδιευθυντές μαθηματικούς.Δεν λέω καλοί είναι αλλά υπάρχει πρόβλημα στην ειδικότητα.Στο εύχομαι,και μάλιστα είτε στο σχολείο σου είτε στο δικό μας κάτω,για να έχεις τον ένοχο σε στενό μαρκάρισμα,για να μην μας ξεφύγει.

Ειρήνη είπε...

αχαχαχαχαχαχαχαχα εσείς έχετε απαρτία θετικών! σ' εκδικούνται μου φαίνεται.. είσαι προκατειλημμένος πάντως, δεν είναι και τόσο κακοί μωρέ...

ε.. θα προτιμούσα στο σχολείο μου, που να ξενιτεύομαι τώωωωωραααα....όχι πως παίζει ρόλο τι θέλω, αλλά κουβέντα να γίνεται....!
Αν βρεθώ στο δικό σας, όσον αφορά τον Ενοχο, αφού θα είμαστε συνάδελφοι θα συνεργαζόμαστε, δε θα μπορώ να του πάω κόντρα οποτε...

Νίκος είπε...

Μα γιατί???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????Τουλάχιστον μερικές ενέργειες για να δειχθούν οι διαθέσεις της Η.Α.?????!!?!?!?!??!?!Έ φανταστικέ φιλόλογε????!?!?!?!?!???!?!!

Ειρήνη είπε...

αχαχαχαχαχαχα αφου το ζητας τοοοοοοοοοοσο ευγενικα!!!!!!

Νίκος είπε...

Ζήτωωωωωωωωωω!!!!!!!!!!!!!!!!Η Η.Α. πάντα νικά τους Ενόχους.

Τι λένε για το 2

"Όπως και να το κάνουμε, αν φέρουμε την σύγκριση σε ποδοσφαιρικά κριτήρια, αν το 1o Λύκειο αντιστοιχεί στην Ρεάλ Μαδρίτης, το 2ο Λύκειο είναι η Μπαρτσελόνα, με ότι κι αν σημαίνει ο σύλλογος αυτός για την Καταλονία, σε σχέση με την βασιλική Ρεάλ. Ήσασταν το Λύκειο του λαού κι αυτό, πώς να το κάνουμε, γοητεύει”.

Ρήση απόφοιτου του 1981 του 1ου Λυκείου

Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ μας

- Ένας ιστοχώρος για ένα διαρκή διάλογο -χωρίς επίλογο- από …μηδενικής βάσης. Ένας ιστοχώρο όπου, μαθητές και καθηγητές, δια-λογιζόμαστε, συλ-λογιζόμαστε, ανα-λογιζόμαστε. Ένας ιστοχώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων, για ενημέρωση, πληροφόρηση, κατά της παρα-πληροφόρησης.
- Συν-διαλεγόμαστε, Συμ-μετέχουμε, Συν-εργαζόμαστε και αποκτούμε τη δυνατότητα και ικανότητα να οσφραινόμαστε …χρώματα, να γευόμαστε …χάδια, ν’ αφουγκραζόμαστε …αρώματα, να βλέπουμε …νοστιμιές, ν’ αγγίζουμε …ήχους.
- Γιατί, θεωρούμε πως χρήσιμον είναι να παρατηρεί κανείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζει τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμά την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα.
- Δρω γιατί Aντιδρώ, Μετέχω και Συμμετέχω είναι το σύνθημά μας.

'Ιτε παίδες. Γράφουμε, Ανα-γράφουμε, Συγ-γράφουμε και αποστέλλουμε το δικό μας κείμενο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 2genlyklar@gmail.com, για δημοσίευση.