Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

Από τις σχολικές εφημερίδες στα blogs...

Το δημοσιεύουμε με κάποια χρονική καθυστέρηση -διαφορά φάσης, που θάλεγε και κάποιος φυσικός- μα δεν πειράζει. Βλέπετε η επικαιρότητα της ύλης μας πάει ...μπρος πίσω.

Τα δικά μου σχολεία από το δημοτικό ως το λύκειο δεν είχαν ποτέ κάποια εφημερίδα με συντάκτες τους μαθητές τους. Κάπου στην Ε' δημοτικού είχαμε προσπαθήσει να συνεργαστούμε μαθητές και δάσκαλοι μα τα αιτήματα μας ναυάγησαν..
Μαθητές άλλων σχολείων είχαν ήδη γράψει στην εφημερίδα τους για καθημερινά γεγονότα, γιορτές και άλλα θέματα που θα απασχολούσαν ίσως τους μικρούς μαθητές...

Περνώντας στο γυμνάσιο τα πράγματα δεν άλλαξαν... Εκεί το θέμα δε θίχτηκε καθόλου και έτσι κανείς δε μεσολάβησε για να προταθεί η ιδέα...
Αργότερα στο λύκειο, το θέμα σχεδόν ξεχάστηκε μα πάντα θαύμαζα άλλα σχολεία που έδιναν αυτήν την ευκαιρία στα παιδιά τους...
Θυμάμαι έντονα όμως, κάπου στη Γ' λυκείου που μια νέα "εφημερίδα" του σχολείου μας έκανε τα πρώτα δειλά της βήματα... Το ονομάσανε blog! (σ.σ. ελληνιστί ιστολόγιον)! Ένα ηλεκτρονικό είδος έκφρασης που μόνο ακουστά είχαμε....
Τότε ήταν που ζήτησαν και τη δική μας συμμετοχή...!

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται ενθουσιάστηκα(!), σε αντίθεση από κάποιους άλλους όπως κατάλαβα αργότερα...
Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα, ή καλύτερα στην επαρχία, blogs βρίσκονται σε υπανάπτυξη. Οι λόγοι για μένα άγνωστοι πλέον, καθώς δεν μπορώ ούτε να δικαιολογήσω ούτε και να αιτιολογήσω την αδιαφορία τόσο κάποιων μαθητών όσο και καθηγητών...!

Όπως κι αν έχει πάντως, βλέπουμε πως ακόμη και το σχολείο έστω και μέσα από αυτή την μετάβαση από την εφημερίδα στο blog, προσπαθεί να εκσυγχρονιστεί, να εξελιχθεί.. Εμείς όμως, είμαστε αυτοί που καθυστερούμε την περαιτέρω ομαλή συνεργασία μεταξύ μας, την προώθηση των ιδεών και των απόψεων, οπότε ας μην γκρινιάζουμε αν τα βήματα προς την πρόοδο γενικότερα και ειδικότερα είναι αργά....
Και ναι η πίκρα που εκφράζω δεν αποτελεί μυστικό!

Χρονιά πολλά μπλογκακι!!!! ....και καλή συνέχεια....

9/2/09-9/2/11
2 χρόνια 2gelarisas.blogspot.com

ΕiRiNi

13 σχόλια:

Νίκος είπε...

Δεν πειράζει,θα αναπτυχθείτε και εσείς.Μην κοιτάτε εμάς που είμαστε πολυεθνική,αλλά με λίγη δουλειά και ΠΟΛΛΗ τρέλα θα μας φτάσεται και αν έχετε αρκετή τρέλα ακόμα να μας ξεπεράσετε.Ανησυχητικό αυτό.Πρέπει να τρελαθούμε περισσότερο.Ζήτω η τρέλα!!!!!!!!!!

Νίκος είπε...

Δεν πειράζει,θα αναπτυχθείτε και εσείς.Μην κοιτάτε εμάς που είμαστε πολυεθνική,αλλά με λίγη δουλειά και ΠΟΛΛΗ τρέλα θα μας φτάσεται και αν έχετε αρκετή τρέλα ακόμα να μας ξεπεράσετε.Ανησυχητικό αυτό.Πρέπει να τρελαθούμε περισσότερο.Ζήτω η τρέλα!!!!!!!!!!

Ειρήνη είπε...

-.- την ψωνίσαμε λίγο;;

Νίκος είπε...

Δεν νομίζω Ειρήνη!!!Απλώς έχουμε αυτογνωσία(μην τα ακούσει η υπουργός και βάλει αυτό το θέμα στις πανελλαδικές) και αξιολογούμε τους ευατούς μας.Αλλά δεν τη ψωνίσαμε καθόλου.

Ειρήνη είπε...

-.- μετριοφροσύνη;

Νίκος είπε...

Εννοείται!!

Ειρηνη είπε...

ενα καλο σχολιο για την αναρτηση μου δεν εκανες....-.-

Νίκος είπε...

Πολύ ωραία ανάρτηση.Θίγεται ένα γνωστό στην Ελλάδα θέμα,του να αρχίζουμε κάτι δηαλδή και να μη το τελειώνουμε ποτέ.Πρόθυμοι πολλοί,οι συνεχίζοντες όμως ελάχιστοι.Μπράβο και πάλι ΜΠΡΑΒΟ Ειρήνη.

Ειρήνη είπε...

ευχαριστωωω Νικόοοο :)

2ο ΓΕΛάρισας είπε...

Γενέθλια είναι ας τα γιορτάσουμε. Δυστυχώς όμως δε μπορέσαμε να ...συνεπάρουμε κόσμο, μαθητές και καθηγητές, να συμμετάσχει ενεργά, να ανταλλάξουμε ιδέες και προτάσεις. Τους πρώτους συγκινούν, μάλλον, τα lifestyle κοινωνικά ιστοδίκτυα, τους δεύτερους ο ...φόβος και η άγνοια. Εμείς όμως θα το παλεύουμε

Ειρήνη είπε...

Καλή μάχη λοιπον!
το ξερετε οτι εχετε τη θετικη μου ψήφο! :D

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Παιδιά, μικρά και μεγάλα, από βάθους καρδιάς χρόνια πολλά.
Να "πιάσει" ένα σχολικό μπλογκ τα δυο χρόνια, μέσα στις δεδομένες συνθήκες που όλοι ξέρουμε είναι ένα μικρό - ή μεγάλο - κατόρθωμα.

Το ζήτημα της συμμετοχής καθηγητών και μαθητών είναι ένα θέμα. Μας απασχολεί κι εμάς αυτό, μας απογοητεύει κι εμάς, μας αποκαρδιώνει και μας πεισμώνει.

Η συμμετοχή, αν βέβαια απαιτούμε να είναι αυθόρμητη κι όχι καθοδηγούμενη, προκύπτει κατάσταση που τελεί εν πλήρει ναρκώσει. Πραγματικά, όμως, αξίζει να μην το βάζουμε κάτω, να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, να προτείνουμε, να ελπίζουμε.

Και πάλι χρόνια σας πολλά και καλή δύναμη.

2ο ΓΕΛάρισας είπε...

@Διονύση: ευχαριστούμε

Τι λένε για το 2

"Όπως και να το κάνουμε, αν φέρουμε την σύγκριση σε ποδοσφαιρικά κριτήρια, αν το 1o Λύκειο αντιστοιχεί στην Ρεάλ Μαδρίτης, το 2ο Λύκειο είναι η Μπαρτσελόνα, με ότι κι αν σημαίνει ο σύλλογος αυτός για την Καταλονία, σε σχέση με την βασιλική Ρεάλ. Ήσασταν το Λύκειο του λαού κι αυτό, πώς να το κάνουμε, γοητεύει”.

Ρήση απόφοιτου του 1981 του 1ου Λυκείου

Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ μας

- Ένας ιστοχώρος για ένα διαρκή διάλογο -χωρίς επίλογο- από …μηδενικής βάσης. Ένας ιστοχώρο όπου, μαθητές και καθηγητές, δια-λογιζόμαστε, συλ-λογιζόμαστε, ανα-λογιζόμαστε. Ένας ιστοχώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων, για ενημέρωση, πληροφόρηση, κατά της παρα-πληροφόρησης.
- Συν-διαλεγόμαστε, Συμ-μετέχουμε, Συν-εργαζόμαστε και αποκτούμε τη δυνατότητα και ικανότητα να οσφραινόμαστε …χρώματα, να γευόμαστε …χάδια, ν’ αφουγκραζόμαστε …αρώματα, να βλέπουμε …νοστιμιές, ν’ αγγίζουμε …ήχους.
- Γιατί, θεωρούμε πως χρήσιμον είναι να παρατηρεί κανείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζει τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμά την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα.
- Δρω γιατί Aντιδρώ, Μετέχω και Συμμετέχω είναι το σύνθημά μας.

'Ιτε παίδες. Γράφουμε, Ανα-γράφουμε, Συγ-γράφουμε και αποστέλλουμε το δικό μας κείμενο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 2genlyklar@gmail.com, για δημοσίευση.