Κυριακή, 10 Απριλίου 2011

Χάρτινο το φεγγαράκι σε ...φωτογραφίες (ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΟ)
Χάρτινο το φεγγαράκι
ψεύτικη ακρογιαλιά
αν με πίστευες λιγάκι
θα 'σαν όλα αληθινά…


..και όμως, η θεατρική ομάδα του 2ου Γενικού Λυκείου Λάρισας, τα κατάφερε έτσι ώστε όλα να βγουν αληθινά, σήμερα 7.15 μμ, Σάββατο 9 Απριλίου 2011, στο Ωδείο Λάρισας.

Οι παλιές …καραβάνες της θεατρικής ομάδας (Βυρωνία Τραγούδα, Χρήστος Τσικρίκας, Μαρία Φιτσοπούλου, Μαρία Τσιώτα, Κώστας Ζιούλης, Αγγελική Φλώρου, Μαριάννα Χρήστου, Θεόφιλος Τσιάλτας, όλες και όλοι μαθητές της Γ’ τάξης), μαζί με νεώτερες (Βασίλης Σφυρής, Βασίλης Σαγρής, Στέργιος Στεριούλας, μαθητές της Β’ τάξης), αλλά και νέα …φυντάνια (Εμμανουέλα Σολδάτου), συνοδευόμενοι από τη Μαρία Χολέβα και Φανή Δερβένη (της Γ’ και Β’ τάξης αντίστοιχα) στο σύγχρονο χορό, τους μουσικούς Μαρία Τσιώτα (της Γ’ τάξης, στο πιάνο), Κώστα Ζιούλη (της Γ’ τάξης, στο μπουζούκι) και Βασίλη Καρβούνη στο φλάουτο, τη χορωδία του 20ου Δημ. Σχολείου Λάρισας υπό τη διεύθυνση του Κώστα Ταμβακά, με τη συνδρομή του καθηγητή Φ.Α. Κώστα Ζέρβα (διδασκαλία χορών ομάδας), του καθηγητή Πληροφορικής Νίκου Πέτρου (στις βιντεοπροβολές) και τη διδασκαλία-επιμέλεια-παρουσίαση της καθηγήτριας Κλαίρης Βαλσαμοπούλου.
.

Σάββατο 9 Απριλίου 2011. Στα παρασκήνια έντονη η κινητικότητα από τις 4.30 μμ. Ντύσιμο, στήσιμο, πρόβες, δοκιμές, τελευταίες οδηγίες, γέλια, αστεία, πλακίτσες. Πάει 6.45 μμ, ελάχιστοι οι θεατές, οι συντονιστές ανησυχούν, όλοι αγωνιούν. Τα γέλια πάνε να κοπούν, κάποιοι όμως είναι αισιόδοξοι. 7.10 μμ σχεδόν γεμίζει το Ωδείο και η προσέλευση συνεχίζεται. 7.15 μμ ακούγεται ο τριπλός ήχος του κουδουνιού, μουσική ακούγεται και η συντονίστρια απαστράπτουσα εμφανίζεται …δυο κουβέντες να μας πει, να μας εξηγήσει για την έμπνευσή τους να παρουσιάσουν Νίκο Γκάτσο. Αντιγράφω τα λόγια της:

«Ήταν παράξενος αυτός ο χειμώνας. Οι ψίθυροι ακούγονταν από τις αρχές του φθινοπώρου: το 2011 θα είναι μια; Δύσκολη χρονιά. Κι΄όσο περνούσε ο καιρός οι φόβοι επαληθεύονταν, οικονομική κρίση, ανεργία, περικοπές μισθών, κατεβασμένα ρολά μαγαζιών, κατεβασμένα πρόσωπα, η κουβέντα στις παρέες αποκλειστικά γι αυτά. Οι πολιτικοί στο στόχαστρο, η πολιτική σε αμφισβήτηση, τα’ αυτιά στραμμένα στις αποφάσεις των δυτικών και το βλέμμα στης Δύσης όλο υποτίμηση κατά δω. Η Ελλάδα της φτώχειας, της αποσύνθεσης, των χαμένων ονείρων, του ζοφερού μέλλοντος. Οι ηλικιωμένοι απογοητευμένοι από την κατάληξη των κόπων και των αγώνων τους. Οι ώριμοι ανήσυχοι για τα παιδιά τους. Τα παιδιά απογυμνωμένα από ελπίδα και στόχου. Μια χώρα; Σε ομαδική μελαγχολία. Η είδηση περνά απαρατήρητη: 2011, 100 χρόνια από το θάνατο του Παπαδιαμάντη, 100 χρόνια από τη γέννησης του Οδυσσέα Ελύτη, του Στρατή Τσίρκα και Νίκου Γκάτσου.. Επιλέξαμε το Νίκο Γκάτσο και είπαμε, ναι θα τη γιορτάσουμε αυτή την επέτειο. Δε μπορεί ο τόπος αυτός που γέννησε τέτοιους ανθρώπους, να περιφέρεται με σκυμμένο κεφάλι στις συνεδριάσεις της Ε.Ε. Δεν μπορεί η χώρα της ποίησης, της Μουσικής, του Θεάτρου να μένει γυμνή από οράματα και ν’ ατενίζει το αύριο με άδειο βλέμμα. Αρκετά με τις ντροπές, , τα αυτομαστιγώματα, το απολογητικό ύφος σε ετέρους και εταίρους. Υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα. Εκείνη που γεμίζει τις σελίδες του Ελύτη με το γαλάζιο του Αιγαίου της, τις παρτιτούρες του Χατζιδάκι με τις νότες τις ευαισθησίες της, τα τραγούδια του Γκάτσου με τα πάθη και τους καημούς της. Αυτή θέλουμε να ξαναθυμηθούμε απόψε και να καμαρώσουμε, αυτή να ξαναφτιάξουμε για τους νέους μας και να τους προτρέψουμε όπως ο τιμώμενος ποιητής ...κάνε τη ζωή δροσιά».

Και η μουσικοχορευτική-θεατρική παράσταση αρχίζει. Απολαύστε φωτογραφικά στιγμιότυπα, από τις πρόβες, από το παρασκήνιο πριν την παράσταση, από την παράσταση. Όλες οι φωτογραφίες βρίσκονται στο ηλεκτρονικό λεύκωμα του σχολείου (κλικ) για θέαση και για μεταφόρτωση από τους άμεσα ενδιαφερόμενους και μόνον.


Από τη φωτογράφιση και τις πρόβεςΑπό το παρασκήνιο

Οι μαθητές-ηθοποιοί-χορευτές-τραγουδιστές ...ποζάρουν
Η συντονίστρια επί σκηνής
Ο ...θίασος επί σκηνής-Η Βυρωνία Τραγούδα ...κηρύσσει την έναρξη
Χορός oriental και ..."Καίγομαι" με τη Φανή ΔερβένηΣύγχρονος χορός και "Χάρτινο το φεγγαράκι" με τη Μαρία Χολέβα"Ζεϊμπέκικο" με τον Βασίλη Σαγρή και τον Κώστα Ζιούλη

Η Μαριάννα Χρήστου ως ...Αλίκη Βουγιουκλάκη τραγουδώντας το "Λευτέρη, Λευτέρη"Η Βυρωνία Τραγούδα ...ανοίγει το πρόγραμμα με το "Είσαι ένα περιστέρι"Βασίλης Σαγρής και Βυρωνία Τραγούδα σε δραματοποιημένη απαγγελία του "Έλα σε μένα"Χορός από όλη την ομάδαΗ Μαρία Φιτσοπούλου αφηγείται και απαγγέλλειΗ Μαριάννα Χρήστου αφηγείταιΟ Χρήστος Τσικρικάς αφηγείται και απαγέλλει το "Ελλάδα, Ελλάδα", την "Ανακοίνωση -επί χούντας- για τα 72 απαγορευμένα τραγούδια", "Αμοργό", "Ο Γιάννης ο Φονιάς", "Η μικρή Ραλλού"Ο Κώστας Ζιούλης αφηγείταιΗ Μαρία Τσιώτα αφηγείταιΟ Βασίλης Σαγρής απαγγέλλειΟ Βασίλης Στεργιούλας απαγγέλλειΗ Εμμανουέλλα Σολδάτου απαγγέλλειΗ Αγγελική Φλώρου με το Βασίλη Σφυρή σε δραματοποιημένη απαγγελία "Το Δεσποινάκι" και Η Αγγελική επίσης στο ""Προσευχή της παρθενου" σε αφήγηση από Β. Σφυρή και ατάκες από Χ. Τσικρικά και Θ. ΤσιάλταΟ Βασίλης Σφυρής στην αφήγηση για το "Κυκλαδίτικο" και για το "Οι Ρήτορες'
Οι παρέες και οι ..φιγούρεςΟ Κώστας Ζιούλης στο μπουζούκι
Το φινάλε-Οι ανθοδέσμες-Το χειροκρότημα-Η χορωδίαΟι συντελεστέςΟ θίασος
Πικάντικα - Off the record - Τα σχόλια κατέγραψε κοριός
(μετά συγχωρήσεως και άνευ παραξηγήσεως)


Θεόφλιος: "κέρνα κανατά κρασί" - Βυρωνία "...η πιο καλή γκαρσόνα είμ εγώ"Μαριάννα και ....δεν είμαι και πολύυυυ ωραία;"μια φορά μου συμβαίνει στη ζωή, να μην το ...απαθανατίσω;"οι ...ακέφαλοι (το ξέρω, το μυαλό πήγε στο πονηρό)"κι ένα, και δυο και πάμε..."χωρίς σχόλιο"εγώ δυστυχώς δεν μπόρεσα να παρευρεθώ"Χρήστος προς Κλαίρη: "εσείς καλέ πώς από 'δώ και τί ρόλο παίζετε;"Ο μαέστρος ακονίζων τα δάκτυλα για μια σπάνια εκτέλεση στο πιάνο της Τρίτης Ασυμφωνίας του Beethoven σε ήχο πλάγιο τρίτο χαφ μέσο"...αφού σας είπα ρε παιδιά, μ' αρέσει το κόκκινο, είμαι αναντάμ παπαντάμ γαύρος"Ο ...τζουτζούκος, να χαρώ εγώ μαγουλάκια (Χριστίνα μην ακούς και μη βλέπεις)Φυτά σε ...γλάστρα (και ...who is who?)Άντε παιδιά κι ο ...Θεός(απαπαπα...), Γκάτσος ήθελα να πω, βοηθός"Με δυο ποτηράκια θα τα καταφέρω στο χορό""Τι έγινε ρε παιδιά, ο μοναδικός θεατής είμαι;""Μαρία, άμα με δει η γυναίκα μουουουου, ποιος την ακούει"Το ξυπόλητο τάγμα, το τρίο (χωρίς) καλτσόνε (και παπουτσόνε)"Μα πώς δουλεύει αυτό το πράμα;""Κοίτα που πάνε να μου κλέψουν τη δόξα" (κουίζ: ποιος αν-έφη;)"Δεν είμαστε σαν δίδυμες, σιαμαίες ένα πράμα;"χωρίς σχόλιο


ΥΓ 1. Με πολλή περηφάνια μπορώ να δηλώσω πως ...ήμουν κι εγώ εκεί!!

ΥΓ 2. Ακολουθεί δεύτερη ανάρτηση με κριτική, σχόλια και παραλειπόμενα από θεατρολόγο-κριτικό του θεάτρου που ...τυχαία βρέθηκε στην παράσταση. Αναμείνατε στο ακουστικό!!!

6 σχόλια:

Ειρήνη είπε...

συγχαρητηρια σε ολους σας!! υπέροχη ιδέα,
όμορφη προσπαθεια και απ' ο,τι βλεπω ωραιο αποτελεσμα...

και αφου έγινε η αρχή ας ευχηθούμε να συνεχίσετε έτσι, όλο και κάποιο διαφορετικό τιμάμε κάθε χρόνο!!

ΥΓ:μη σας νοιάζει για την ποσότητα του κοινού μάλλον δεν είμαστε μαθημένοι στα της τέχνης, μπράβο σε σας που είστε και το δείχνετε!!

nickpet είπε...

Εύγε στον επίσημο αρθρογράφο και φωτογράφο της βραδιάς!!!!!
Όλα πήγαν τόσο τέλεια που δυσκολεύομαι να το πιστέψω!
Σε λίγες μέρες θα έχουμε στα χέρια μας και το DVD της βραδιάς, για όποιον θέλει να το (ξανα)δει.
Δύσκολα όμως θα αποτυπωθεί στο δισκάκι η ζωντάνια της βραδιάς...

Kaprana Konstantina είπε...

Όλα υπέροχα βλέπω!!Για ακόμη μια φορά συνεχίζουν και κάνουν αυτό που αρχίσαμε εμείς!!Και χαίρομαι ακόμα περισσότερο για την Κυρία Βαλσαμοπούλου που συνεχίζει με το ίδιο πάθος και την ίδια θέληση!!Χίλια μπραβό και πάλι!!

Νίκος είπε...

Μπορεί μέσω των φωτογραφιών να μην αποδίδεται όλο το κλίμα αλλά μας βάλατε εμάς τους απ' έξω λίγο μέσα.Μπράβο σας.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με το nickpet, ο φωτογράφος ήταν εξαιρετικός. Δλδ super ουάου! Χωρίς αυτόν, η παράσταση δε θα ...έλεγε κάτι σε μας. Μπράβο σου παληκάρι μου, άντε και στις ...Κάννες, γιατί όχι και στο Χόλυγουντ

nickpet είπε...

Γειά σου ρε Ανώνυμε!!!!! μια χαρά τα γράφεις! Πώς φαίνεται ο άνθρωπας που έβγαλε το Δημοτικό με τη μία...

Τι λένε για το 2

"Όπως και να το κάνουμε, αν φέρουμε την σύγκριση σε ποδοσφαιρικά κριτήρια, αν το 1o Λύκειο αντιστοιχεί στην Ρεάλ Μαδρίτης, το 2ο Λύκειο είναι η Μπαρτσελόνα, με ότι κι αν σημαίνει ο σύλλογος αυτός για την Καταλονία, σε σχέση με την βασιλική Ρεάλ. Ήσασταν το Λύκειο του λαού κι αυτό, πώς να το κάνουμε, γοητεύει”.

Ρήση απόφοιτου του 1981 του 1ου Λυκείου

Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ μας

- Ένας ιστοχώρος για ένα διαρκή διάλογο -χωρίς επίλογο- από …μηδενικής βάσης. Ένας ιστοχώρο όπου, μαθητές και καθηγητές, δια-λογιζόμαστε, συλ-λογιζόμαστε, ανα-λογιζόμαστε. Ένας ιστοχώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων, για ενημέρωση, πληροφόρηση, κατά της παρα-πληροφόρησης.
- Συν-διαλεγόμαστε, Συμ-μετέχουμε, Συν-εργαζόμαστε και αποκτούμε τη δυνατότητα και ικανότητα να οσφραινόμαστε …χρώματα, να γευόμαστε …χάδια, ν’ αφουγκραζόμαστε …αρώματα, να βλέπουμε …νοστιμιές, ν’ αγγίζουμε …ήχους.
- Γιατί, θεωρούμε πως χρήσιμον είναι να παρατηρεί κανείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζει τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμά την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα.
- Δρω γιατί Aντιδρώ, Μετέχω και Συμμετέχω είναι το σύνθημά μας.

'Ιτε παίδες. Γράφουμε, Ανα-γράφουμε, Συγ-γράφουμε και αποστέλλουμε το δικό μας κείμενο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 2genlyklar@gmail.com, για δημοσίευση.