Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011

Μαθητές μας συμμετέχουν στο διαγωνισμό για το Πρόγραμμα Euroscola2012Με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα EUROSCOLA προσφέρεται η δυνατότητα σε νέους ευρωπαίους να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις εμπειρίες τους, πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να γνωριστούν. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σώματος, στο Στρασβούργο, και παίρνουν τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων. Οργανώνονται πολλές φορές τον χρόνο με τη συμμετοχή μαθητών Λυκείου από τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης. Ορισμένες φορές και με μαθητές που προέρχονται από υποψήφια για ένταξη κράτη.

Σε κάθε EUROSCOLA, προετοιμασμένοι στα σχολεία τους, συγκεντρώνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, έφηβοι :

- για να εξοικειωθούν με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών,
- για να ευαισθητοποιηθούν στον ρόλο που θα κληθούν να παίξουν στη
μελλοντική οργάνωση της Ευρώπης,
- για να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη προάσπισης της δημοκρατίας και των
θεμελιωδών δικαιωμάτων,
- για να βρουν ένα βήμα που θα τους επιτρέψει να εκφράσουν τις προσωπικές τους
απόψεις και να αξιοποιήσουν την επιθυμία τους για προσφορά.

Έτσι και φέτος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμώντας να δώσει στους νέους της Ευρώπης τη δυνατότητα να εκφράσουν τις προσδοκίες και τα σχέδιά τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, από το 1992 οργανώνει τις ημερίδες “EUROSCOLA” στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Στις ημερίδες συμμετέχουν 25 μαθητές και 3 συνοδοί καθηγητές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατόπιν διαγωνισμού με θέμα:

“Η Συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μείωση του
Δημοκρατικού Ελλείμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση”

Από το σχολείο μας, εξεδήλωσαν την επιθυμία να συμμετάσχουν στον εν λόγω διαγωνισμό, 14 μαθητές της Β’ και της Γ’ τάξης। Έτσι, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 9 π.μ., θα συγκεντρωθούν στο 4ο ΓΕΛ Λάρισας, προκειμένου να διαγωνιστούν και να επιλεγούν οι καλύτεροι. Να επισημάνουμε πως στην επιλογή των μαθητών, εκτός από το βαθμό της εργασίας-έκθεσης, θα ληφθούν υπόψη, η καλή, πολύ καλή ή άριστη γνώση της Αγγλικής ή Γαλλικής Γλώσσας και η καλή γενική επίδοση στα μαθήματα του σχολείου. Η επόμενη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την 26η Ιανουάριου 2012 και η Περιφερειακή Δ/νση Θεσσαλίας θα εκπροσωπηθεί από είκοσι τέσσερις μαθητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τι λένε για το 2

"Όπως και να το κάνουμε, αν φέρουμε την σύγκριση σε ποδοσφαιρικά κριτήρια, αν το 1o Λύκειο αντιστοιχεί στην Ρεάλ Μαδρίτης, το 2ο Λύκειο είναι η Μπαρτσελόνα, με ότι κι αν σημαίνει ο σύλλογος αυτός για την Καταλονία, σε σχέση με την βασιλική Ρεάλ. Ήσασταν το Λύκειο του λαού κι αυτό, πώς να το κάνουμε, γοητεύει”.

Ρήση απόφοιτου του 1981 του 1ου Λυκείου

Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ μας

- Ένας ιστοχώρος για ένα διαρκή διάλογο -χωρίς επίλογο- από …μηδενικής βάσης. Ένας ιστοχώρο όπου, μαθητές και καθηγητές, δια-λογιζόμαστε, συλ-λογιζόμαστε, ανα-λογιζόμαστε. Ένας ιστοχώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων, για ενημέρωση, πληροφόρηση, κατά της παρα-πληροφόρησης.
- Συν-διαλεγόμαστε, Συμ-μετέχουμε, Συν-εργαζόμαστε και αποκτούμε τη δυνατότητα και ικανότητα να οσφραινόμαστε …χρώματα, να γευόμαστε …χάδια, ν’ αφουγκραζόμαστε …αρώματα, να βλέπουμε …νοστιμιές, ν’ αγγίζουμε …ήχους.
- Γιατί, θεωρούμε πως χρήσιμον είναι να παρατηρεί κανείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζει τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμά την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα.
- Δρω γιατί Aντιδρώ, Μετέχω και Συμμετέχω είναι το σύνθημά μας.

'Ιτε παίδες. Γράφουμε, Ανα-γράφουμε, Συγ-γράφουμε και αποστέλλουμε το δικό μας κείμενο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 2genlyklar@gmail.com, για δημοσίευση.