Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012

Μαθητικό Δικτυακό Ραδιόφωνο: Σςςςς, είμαστε στον …αέρα!!!!Όπως σας είχαμε προϊδεάσει, λειτουργεί εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, ένα ραδιόφωνο αλλιώτικο από τα άλλα, ένα ραδιόφωνο από μαθητές για μαθητές και όχι μόνο, ένα δικτυακό μαθητικό ραδιόφωνο

Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο, European School Radio (κλικ), είναι μια πρωτότυπη δράση η οποία εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκπαιδευτική φιλοσοφία και θέλει το μαθητή να βλέπει το σχολείο ως χώρο δημιουργίας και έκφρασης. Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο προβάλλει τις ιδέες, τις δημιουργίες, τις ανησυχίες της μαθητικής κοινότητας και τις επικοινωνεί με το σήμερα.
Η εμπλοκή των μαθητών και μαθητριών εκτείνεται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του ραδιοφώνου καθώς αυτοί συμμετέχουν σε ομάδες είτε τεχνικής υποστήριξης είτε παραγωγής εκπομπών. Οι μαθητές και μαθήτριες, δημιούργησαν το λογότυπο και τα σποτ, ενημερώνουν τον ιστότοπο του ραδιοφώνου, παράγουν μουσικές εκπομπές και εκπομπές λόγου, κάνουν συνεντεύξεις και εκφωνούν ειδήσεις.

Το μαθητικό ραδιόφωνο προτρέπει τον μαθητή να βλέπει το σχολείο ως χώρο συμμετοχικής έκφρασης και δημιουργίας και μπορεί να συντελεί στη:

 • Δικτύωση Σχολείου – Κοινωνίας
 • Δικτύωση Σχολείων
 • Προαγωγή θετικού κλίματος στο σχολικό περιβάλλον
 • Η συμμετοχή στο ραδιόφωνο είναι μια “αναπτυξιακή” διαδικασία. Μέσα από αυτή την ομαδική δραστηριότητα τα παιδιά μπορούν μεταξύ άλλων:
 • Να αναπτύξουν συνεργατικές και διαλογικές δεξιότητες ώστε να βελτιώσουν την επικοινωνία τους με τους άλλους.
 • Να αναπτύξουν κριτική σκέψη ώστε να είναι σε θέση να κρίνουν τις πληροφορίες που δέχονται.
Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο είναι μια ιδέα που «γεννήθηκε» το 2008 από το Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας και το Γυμνάσιο Εκάλης και στο οποίο εντάχθηκε το Γυμνάσιο – Λύκειο Καμπάνη Κιλκίς. Απαντά στην αναζήτηση για ένα πιο δυναμικό και άμεσο μέσο επαφής και εκπαίδευσης των παιδιών με το ευρύτερο περιβάλλον, έχοντας ως δεδομένο και το μεγάλο ενδιαφέρον τους για τις νέες τεχνολογίες. Από το Νοέμβριο του 2011, το Γυμνάσιο – Λύκειο Καμπάνη ανέλαβε το συντονισμό των δραστηριοτήτων για το ανανεωμένο European School Radio και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και μαθητές και μαθήτριες ώστε να συμμετέχουν με δικές τους παραγωγές.

Το ανανεωμένο European School Radio φιλοξενείται στην πλατφόρμα streaming media του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) (www.sch.gr ) και ακούγεται μέσω της ειδικής πλατφόρμας η οποία δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό, στις υπηρεσίες βίντεο, Εκπαιδευτικά Κανάλια (http://vod.sch.gr/video/iptv/1274). Ακόμη συνεργάζεται με τηνΕκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση (http://www.edutv.gr/) και την πλατφόρμά i-create, με στόχο κοινές εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις και τη δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας ραδιοφώνου μέσω του ΠΣΔ.

Στο μαθητικό ραδιόφωνο θα ακούγονται μουσικές επιλογές των μαθητών όλων των συμμετεχόντων σχολείων 24 ώρες και 7 ημέρες και θα περιλαμβάνει παραγωγές των μαθητών σε θεματολογία επιλογής τους (πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, αθλητικά, τεχνολογία κλπ). Την ευθύνη για την ποιότητα και το περιεχόμενο των εκπομπών θα έχει η συντονιστική ομάδα του ραδιοφώνου που θα αποτελείται από μαθητές, καθηγητές και διευθυντές των συμμετεχόντων σχολείων και θα υπακούει σε καταστατικές διατάξεις οι οποίες συνάδουν με τη φιλοσοφία του Μαθητικού Ραδιοφώνου.

Τα σχολεία τα οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον –κατ’ αρχήν- και συμμετέχουν με παραγωγές τους στο European School Radio σε αυτή τη φάση της λειτουργίας του ήταν:

● Μουσικό Σχολείο Ρόδου
● Μουσικό Σχολείο Κατερίνης
● 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθήνας – Γεννάδειο
● 9ο Γυμνάσιο Πειραιά
● ΕΠΑ.Λ Βασιλικών Θεσσαλονίκης
● Γυμνάσιο Σ.Σ.Μουριών Κιλκίς
● Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Καπαρελλίου Βοιωτίας
● 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης Αττικής
● 5ο Γυμνάσιο Ξάνθης

Στη συνέχεια προστέθηκαν και άλλα σχολεία.

Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο – European School Radio φιλοδοξεί να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και να προβάλλει τη δημιουργικότητα και το δυναμικό της.Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο φιλοδοξεί να αναδείξει την κρυμμένη πλευρά του σχολείου και να ασκήσει τα μέλη του στη συμμετοχική διαδικασία.
Ακούστε το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο, συμμετέχετε στο Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση, σας προσκαλούν να στηρίξετε συμμετέχοντας στο πρώτο Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο, European School Radio. Συντονιστείτε στην διαδικτυακή “συχνότητα” του European School Radio και δώστε το παρόν σας

Το σχολείο μας, ήδη υπέβαλε αίτηση και έγινε δεκτή, οπότε ετοιμάζεται και η πρώτη ομάδα παραγωγών ραδιοφωνικών εκπομπών. Ανα-μείνατε στα ακουστικά σας για καλές ακροάσεις!!!


κάντε κλικ στην εικόνα


Η ομάδα του ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ 2ου Γενικού Λυκείου Λάρισας απαρτίζεται από 15 μαθητές και 2 καθηγητές-συντονιστές

 • Θεοδώρου Ιωάννης (Dance-House)
 • Ευαγγέλου Βασίλης (Dance-House)
 • Σκούρας Ανδρέας (Pop80-90)
 • Τζουανάκη Χρυσάνθη (Pop 80-90)
 • Σινάνη Λουιζιάνα (Pop 80-90)
 • Ρέτσι Ορίον (Rap, Hip-Hop)
 • Ράπτης Χρυσοβαλάντης (Rap, Hip-Hop)
 • Τρίμμης Θωμάς (Rock-Heavy Metal)
 • Χριστοδουλοπούλου Ναταλία (Rock-Heavy Metal)
 • Φιλιππίδη Σοφία (Rock-Heavy Metal)
 • Τσόκανου Σοφία (Ελληνική Pop)
 • Τριανταφύλλου Δήμητρα (Ελληνικό Pop)
 • Χρήστου Δημήτρης (Ελληνικό-Έντεχνο)
 • Σπύρου Σωκράτης (Ελληνικό-Έντεχνο)
 • Χατζηκωνσταντίνου Βαγγέλης (Λαϊκά)
 • Τσουκαντάνας Δημήτρης (Λαϊκά)
Συντονιστές-Τεχνικοί υπεύθυνοι: Σιώκας Απόστολος, Νίκος Πέτρου


Για την πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή του σχολείου μας, θα σας ενημερώσουμε έγκαιρα. Γι' αυτό, μείνατε στην ιστοσελίδα αυτή, που σκοπό έχει την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα εντός και εκτός του σχολείου μας και όχι μόνο!!!!!!

4 σχόλια:

Ειρήνη είπε...

Και καλές αναμεταδόσεις :D

Νίκος είπε...

ΗΘΕΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΚΑΙ ΕΓΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ!!!ΣΑΣ ΖΗΕΛΕΥΩΩΩΩΩ!!!Αλλά θα εξαναγκάσω και τους δικους μου να κάνουν κάτι τέτοιο!!!Μήπως έχουμε σκουριάσει λιγάκι;;;Χμμμμμμ!!!

Θα προσπαθήσω πάντως να είμαι τακτικός ακροατής σας!!!Καλή αρχή λοιπόν!!

Ανώνυμος είπε...

μονο 3 rock/metal? :P

Ειρήνη είπε...

νικο, ειμαστε πολυυυυ μπροστα δε μας φτανετε λεμε!!!!!:P

να κανω μια ερωτηση; θα αναμεταδιδετε και αγωνες ποδοσφαιρου μεταξυ των αιωνιων κε Phlou?? μαζι με τον κε nikpet;

Τι λένε για το 2

"Όπως και να το κάνουμε, αν φέρουμε την σύγκριση σε ποδοσφαιρικά κριτήρια, αν το 1o Λύκειο αντιστοιχεί στην Ρεάλ Μαδρίτης, το 2ο Λύκειο είναι η Μπαρτσελόνα, με ότι κι αν σημαίνει ο σύλλογος αυτός για την Καταλονία, σε σχέση με την βασιλική Ρεάλ. Ήσασταν το Λύκειο του λαού κι αυτό, πώς να το κάνουμε, γοητεύει”.

Ρήση απόφοιτου του 1981 του 1ου Λυκείου

Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ μας

- Ένας ιστοχώρος για ένα διαρκή διάλογο -χωρίς επίλογο- από …μηδενικής βάσης. Ένας ιστοχώρο όπου, μαθητές και καθηγητές, δια-λογιζόμαστε, συλ-λογιζόμαστε, ανα-λογιζόμαστε. Ένας ιστοχώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων, για ενημέρωση, πληροφόρηση, κατά της παρα-πληροφόρησης.
- Συν-διαλεγόμαστε, Συμ-μετέχουμε, Συν-εργαζόμαστε και αποκτούμε τη δυνατότητα και ικανότητα να οσφραινόμαστε …χρώματα, να γευόμαστε …χάδια, ν’ αφουγκραζόμαστε …αρώματα, να βλέπουμε …νοστιμιές, ν’ αγγίζουμε …ήχους.
- Γιατί, θεωρούμε πως χρήσιμον είναι να παρατηρεί κανείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζει τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμά την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα.
- Δρω γιατί Aντιδρώ, Μετέχω και Συμμετέχω είναι το σύνθημά μας.

'Ιτε παίδες. Γράφουμε, Ανα-γράφουμε, Συγ-γράφουμε και αποστέλλουμε το δικό μας κείμενο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 2genlyklar@gmail.com, για δημοσίευση.