Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου....

Σαν σήμερα, κλείνουμε τρία (3) χρόνια ανεπίσημης λειτουργίας. Ξεκινήσαμε τούτο εδώ το Ιστολόγιο (blog), το Φλεβάρη του 2009 στις 9, για να …καλύψουμε ένα κενό @ενημέρωσης, @συνάντησης, @ανταλλαγής απόψεων, προτάσεων και ιδεών, όπως αναφέρουμε και στο ...μανιφέτσο μας, παρακάτω.

Το ΜαΝΙΦεΣΤο μας

- Ένας ιστοχώρος για ένα διαρκή διάλογο -χωρίς επίλογο- από …μηδενικής βάσης. Ένας ιστοχώρος όπου, μαθητές και καθηγητές, δια-λογιζόμαστε, συλ-λογιζόμαστε, ανα-λογιζόμαστε. Ένας ιστοχώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων, για ενημέρωση, πληροφόρηση, κατά της παρα-πληροφόρησης.
- Συν-διαλεγόμαστε, Συμ-μετέχουμε, Συν-εργαζόμαστε και αποκτούμε τη δυνατότητα και ικανότητα να οσφραινόμαστε …χρώματα, να γευόμαστε …χάδια, ν’ αφουγκραζόμαστε …αρώματα, να βλέπουμε …νοστιμιές, ν’ αγγίζουμε …ήχους.
- Γιατί, θεωρούμε πως χρήσιμον είναι να παρατηρεί κανείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζει τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμά την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα.
- Δρω γιατί Aντιδρώ, Μετέχω και Συμμετέχω είναι το σύνθημά μας.

'Ιτε παίδες. Γράφουμε, Ανα-γράφουμε, Συγ-γράφουμε και αποστέλλουμε το δικό μας κείμενο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 2genlyklar@gmail.com, για δημοσίευση.


Δεν καταφέραμε και πολλά, θάλεγα πως μείναμε μόνο στην @ενημέρωση. Κάνοντας έναν απολογισμό, μέσα στα 3 περίπου χρόνια λειτουργίας, ανεβάσαμε 225 αναρτήσεις, δηλ. περίπου 3 αναρτήσεις ανά δεκαπενθήμερο. Αναρίθμητες φωτογραφίες «κρεμάστηκαν» -απ’ όλες σχεδόν τις σχολικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν- πολυάριθμες ανακοινώσεις, αρκετά θέματα, λιγοστές προτάσεις-ιδέες. Δημιουργήσαμε συμπάθειες, @φίλους, πιστούς αλλά ταυτόχρονα δημιουργήσαμε και «προβλήματα». Κάποια ρεπορτάζ ενόχλησαν, ίσως και κάποιες φωτογραφίες, ενδεχομένως και κάποια σχόλια. Λογικό, αλλιώς θα ετίθετο θέμα λογοκρισίας∙και αυτό δε θα το δεχόμασταν με τίποτε. Γι’ αυτό, αποφασίσαμε να διακόψουμε τη λειτουργία του και να παραχωρήσουμε τη θέση μας στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου μας, η οποία οσονούπω δημιουργείται. Ήρθε, φαίνεται, το πλήρωμα του χρόνου να παραδώσουμε τη σκυτάλη.

Μιας και τα θρανία δεν έχουν τίποτε άλλο να μας πουν -ή ό,τι είχαν να πουν το είπανε...- τώρα αποφάσισαν να σιωπήσουν.


Μαζί μ' αυτά, θα ...σιωπήσουμε κι εμείς. Για την ακρίβεια, θα υπολειτουργήσουμε -πως λέμε θα λειτουργούμε ως "υπηρεσιακή κυβέρνηση"- μέχρι να παραδώσουμε τη σκυτάλη σε άλλους, σε κάτι άλλο. Λυπούμαστε που το κάνουμε αυτό, αλλά όλα κάποτε έχουν ένα τέλος... Γνωρίζουμε όμως πως όταν τελειώνει κάτι καλό, γενιέται κάτι καλύτερο. Είναι νομοτέλεια. Ευχόμαστε και ελπίζουμε -ήμαστε σίγουροι γι αυτό- πως αυτό το "άλλο" να είναι καλύτερο και παραγωγικότερο.


Με πολλή πολλή αγάπη (και αρκετή θλίψη)

Φ. Λουκάς


ΥΓ. Πάντως, εμείς θα συνεχίσουμε να @συναντιόμαστε ελεύθερα, στη γνωστή «Ομάδα» στο fb

[https://www.facebook.com/groups/188257184524014/]

6 σχόλια:

Ρασκόλνικοφ είπε...

Θα μας λείψετε!!Είσασταν οαση μες στη μαυρίλα!!Σας νίκησαν οι Λαιστρυγόνες δυστυχώς!!Καλή συνέχεια σας εύχομαι!!!

ΥΓ:Εμείς να ξέρετε θα περιμένουμε να ακουστεί ξανά η φωνή σας!!

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα..
Δε μπορώ να φανταστώ τι έγινε στο Σχολείο σας...

Ανώνυμος είπε...

Ek μέρους αρκετών αποφοίτων που νομίζω ότι μπορώ να τους καλύψω, θα θέλαμε να σας πούμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από τα βάθη της ψυχής μας γιατί μας κρατούσατε κοντά σας. Ήσασταν ο συνδετικός κρίκος του "τότε" και του τώρα του Σχολείου που αγαπήσαμε.
Λυπούμαστε που σταματάτε να μας ενημερώνετε, όμως να ξέρετε ότι κάνατε ΥΠΕΡΟΧΗ δουλειά κι εμείς οι νέοι άνθρωποι να ξέρετε ότι το εκτινμούμε αυτό. Εκτιμούμε επίσης τον κόπο και τις εργατοώρες που σπαταλήσατε για να ενημερώνετε όλους εμάς, αποφοίτους και τελειόφοιτους για κάθε σχολική δραστηριότητα και κάθε ενημέρωση του Υπουργείου σε χρόνο dt.
Επίσης θα ήθελα να πω σε εσάς αλλά και σε όλους τους παλιούς μας καθηγητές ότι το 2ο είναι από τα πολύ λίγα σχολεία της πόλης μας τα οποία διατηρούν ιστοσελίδα. Επειδή αυτό το κομμάτι μ απασχολεί ως μέρος κάποιας εργασίας μου στο Πανεπιστήμιο, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι μόνο το 5% των Σχολείων της Ελλάδας διατηρούν ιστοσελίδα στον επίσημο "χώρο" του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου, από τα οποία το 35% αυτών δεν την ενημερώνουν σχεδόν ποτέ. Όσον αφορά τα σχολικά ιστολόγια σαν το δικό σας υπάρχουν σε ποσοστό 6,5% των Σχολείων, με περίπου 20% αυτών να παραμένουν "στάσιμα"
Αυτά τα ολίγα στατιστικά, έτσι για να γνωρίζετε (εσείς μάλλον το ξέρετε καλά) πόσο επίποπνη διαδικασία είναι η δημιουργία αλλά κυρίως η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ μιας ιστοσελίδας.
ΥΓ: Δε θα συμβιβαστώ με περιεχόμενο λιγότερο ποιοτικό από το ιστολόγιο αυτό.
Με πολύ συγκίνηση,

Κ.Δ.
Απόφοιτος 2ου Ενιαίου Λυκείου Λάρισας.

Ειρήνη είπε...

εγω μάλλον φανταζομαι ή υποθετω (δεν είναι και δύσκολο). Τραγικό! τεσπα..

κριμα...! και να πούμε ότι η ιδέα αυτή ξεκίνησε από τον Απαπα και τον φλου και τον νικπετ με μεγάλη όρεξη και ελπίδα! ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!!)

από άλλους δεν υποστηρίχθηκε δυστυχώς! σας έφαγε το σύστημα :P

πολύ κρίμα.
θλίψη και από μένα...

χαιρετώ και περιμένω τη νέα δημιουργία/απὀπειρα (πάντως το ξερετε το γνωστο: ο νέος είναι ωραίος αλλά ο παλιός είναι αλλιώς!)
θα τα πουμε και από κοντά!!


ΥΓ: τουλάχιστον εμείς θα μαθαίνουμε νέα από τους "μαθητες του 2ου" στο fb, ευκαιρία για ένα ευχαριστώ που δέχεστε και απόφοιτους! :)

πφ.. αυτο ήταν λοιπόν. Το αγαπησα αυτό το μπλογκάκι γιατι με κρατούσε κοντά στο σχολείο.:')

Ειρήνη είπε...

ΥΓ2: θυμάμαι με αγάπη, κε Παπαθ. όταν μου δώσατε την διεύθυνση του μπλογκ :)
Θυμάμαι και την πρώτη μου ανάρτηση εδώ. και κάποιες ακόμα. θυμάμαι που η δημιουργία αυτού του μπλογκ συνέπεσε με την αρχή του τέλους της δικής μου φοίτησης στο 2ακι...

εντάξει θα το ξεπεράσω :Ρ.. τα φιλιά μουυυυυυ

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Ευτυχώς που η τελευταία σειρά της ανάρτησής σας γλυκαίνει κάπως την πίκρα που δημιουργεί η απόφασή σας.
Το παραγωγικότερο και καλύτερο, λέω..

Ξέρετε πολύ καλά πώς σας θεωρούσαμε. Κρατήσατε πολύ, κάνατε πολύ ωραία πράγματα, στηρίζατε και άλλους που σας διάβαζαν.
Και το χειρότερο, πως οι καιροί δεν είναι για υποχωρήσεις - τι άλλο αν πάψει κι η φωνή μας;

Με την ελπίδα πως θα συναντηθούμε με το καινούριο σας σχήμα, σας στέλνω μονάχα ένα προσωρινό "γεια"

Να είστε καλά.

Τι λένε για το 2

"Όπως και να το κάνουμε, αν φέρουμε την σύγκριση σε ποδοσφαιρικά κριτήρια, αν το 1o Λύκειο αντιστοιχεί στην Ρεάλ Μαδρίτης, το 2ο Λύκειο είναι η Μπαρτσελόνα, με ότι κι αν σημαίνει ο σύλλογος αυτός για την Καταλονία, σε σχέση με την βασιλική Ρεάλ. Ήσασταν το Λύκειο του λαού κι αυτό, πώς να το κάνουμε, γοητεύει”.

Ρήση απόφοιτου του 1981 του 1ου Λυκείου

Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ μας

- Ένας ιστοχώρος για ένα διαρκή διάλογο -χωρίς επίλογο- από …μηδενικής βάσης. Ένας ιστοχώρο όπου, μαθητές και καθηγητές, δια-λογιζόμαστε, συλ-λογιζόμαστε, ανα-λογιζόμαστε. Ένας ιστοχώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων, για ενημέρωση, πληροφόρηση, κατά της παρα-πληροφόρησης.
- Συν-διαλεγόμαστε, Συμ-μετέχουμε, Συν-εργαζόμαστε και αποκτούμε τη δυνατότητα και ικανότητα να οσφραινόμαστε …χρώματα, να γευόμαστε …χάδια, ν’ αφουγκραζόμαστε …αρώματα, να βλέπουμε …νοστιμιές, ν’ αγγίζουμε …ήχους.
- Γιατί, θεωρούμε πως χρήσιμον είναι να παρατηρεί κανείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζει τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμά την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα.
- Δρω γιατί Aντιδρώ, Μετέχω και Συμμετέχω είναι το σύνθημά μας.

'Ιτε παίδες. Γράφουμε, Ανα-γράφουμε, Συγ-γράφουμε και αποστέλλουμε το δικό μας κείμενο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 2genlyklar@gmail.com, για δημοσίευση.