Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012

Η Τσικνοπέμπτη και ...στη σχολική αυλή του σχολείου μας


Στ' αστεία: Τσικνοπέμπτη προχτές και, όπως επιβάλλει το έθιμο, μαθητές του σχολείου μας το γιόρτασαν, το 'καψαν κυριολεκτικά. Άφησαν για μια μέρα τα μαθήματα, τις σχολικές αίθουσες και το φορτωμένο πρόγραμμα κουβάλησαν ψησταριές, κάρβουνα, σουβλάκια, λουκάνικα και τα συμπαρομαρτούντα και άναψαν φωτιές στις …σχολικές αυλές. Αρκετά σχολεία γιορτάζουν την Τσικνοπέμπτη με αγαστή συνεργασία μαθητών και καθηγητών και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.. Οι μαθητές αποδεικνύουν τη μαεστρία τους στο ψήσιμο των κρεάτων αλλά ταυτόχρονα έστειλαν και μηνύματα κατά της βίας που εκδηλώνεται στα σχολεία και στα γήπεδα.

Φωτογραφίες από το σχετικό έθιμο
Στα σοβαρά: Όχι, όχι μην ανησυχείτε, δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο στην αυλή του 2ου. Όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω, απλά είπαμε να αστειευτούμε, να σας κάνουμε να απορήσετε (για λίγο), να ζηλέψετε (πολύ), να ανησυχήσετε (λιγάκι). Αυτά τα πράγματα ΔΕΝ συμβαίνουν εδώ, αλλά στην Κύπρο. Αυτή η ...εκδήλωση έχει καθιερωθεί σαν έθιμο από τους μαθητές σε όλα σχεδόν τα σχολεία της Κύπρου. Κάθε «τσικνοπέμπτη» η μαθητιώσα νεολαία εφοδιάζεται με τα κατάλληλα υλικά και στήνει τρικούβερτο γλέντι στις σχολικές αυλές. Βάζοντας στην άκρη τετράδια, βιβλία, στυλό, χάρακες και τα άλλα «σύνεργα» μάθησης - μελέτης, μαθητές και καθηγητές -κυρίως σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης- διασκεδάζουν με τη ψυχή τους. Όλα αυτά στην πλειοψηφία των εκπαιδευτηρίων, οι διευθυντές των οποίων έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για να τσικνώσουν οι μαθητές εντός του σχολικού χώρου. Βλέπετε, το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, παρέχει αυτονομία σε κάθε σχολική μονάδα και αρμονικά, Μαθητικές Κοινότητες, Σύλλογοι Διδασκόντων και Σύλλογοι Γονέων-Κηδεμόνων, μπορούν να αποφασίζουν και να δρουν! Σε άλλα σχολεία γίνονται απλά ορισμένες περίοδοι μαθημάτων και στη συνέχεια δίνεται ελεύθερος χρόνος στους μαθητές για να απασχοληθούν εντός του σχολείου.

ΥΓ. Λέτε κάποια μέρα, να δούμε κάτι ανάλογο και στα δικά μας σχολεία. Αυτή την ...περιβόητη αυτονομία; Μακάρι και αμήν και είθε!!! Αλλά...

8 σχόλια:

nickpet είπε...

μέχρι να διαβάσω κάτω από τις φωτό ότι τελικά δεν συνέβη στο σχολείο μας όλο αυτό το κατά τα άλλα ωραίο event τρόμαξα πολύ. Μου ήρθε στο μυαλό μου η εικόνα "κάποιου" να σχηματίζει στο κινητό του το "100" για να επέμβει στους ..ταραξίες διαχειδιστές του παρόντος ιστολογίου...

Νίκος είπε...

Με πεινάσατεεε;;ΧΑΧΑΧΑΧΑ!!

Αυτή είναι η κρυφή επιθυμία κάθε μαθητή!!Είθε να γίνει και όχι μόνο Τσικνοπέμπτη!!Και κάθε μέρα δεν νομίζω να είχε κανένας πρόβλημα!!

Ειρήνη είπε...

δε σας λέω τι κάναμε με το δικο μου τμημα την τσικνοπέμπτη! Ειναι το μυστικο μας..χχιιχιχι

λοιπον, παρομοια συμβανουν και σε σχολεια του νομου καβαλας. Ναι ναι, εχω πληροφοριες!!

Ρασκόλνικοφ είπε...

Όχι για πες αν τόλμεις!!ΧΑΧΑ!!Και για πες μας τις πηγες για να ελεχθεί η αξιοπιστία τους!!Άιντε να βλέπω!!Move,move!!

Ειρήνη είπε...

θα αποδειξω τις πηγες μου σε οσους ειναι κοντα. εσένα δε σε φτάνω ρε αγορι!

και θα με πεις εμενα αναξιοπιστη;;

δεν προκειται να σου πω!


ΥΓ: Καλά συγγνωμη τοοοση συγκίνηση τσαμπα; κλεινει ή δεν κλεινει το μπλογκ; ή μας το πάτε σιγά σιγά;; χιχιι

Ρασκόλνικοφ είπε...

Έεεεεεεεεεεεεεεεεεελλλαααααααααααα!!!!Μην γίνεσαι κακιαααααα τώρα!!!
Βασικά ήθελα να σε κάνω από φιλότιμο να ομολογήσεις αλλά τέλοσπάντων!!!ΠΕΕΕΕΕΣΣ ΜΟΥΥΥΥΥ!!!

ΥΓ:Όπως φαίνεται δεν κλείνει και όλοι χαιρόμαστε,ακόμα και αν μας κάνουν να πεινάνε με τις αναρτήσεις τους!!ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!

Ειρήνη είπε...

ΟΥΤΕ ΚΑΝ !

Ρασκόλνικοφ είπε...

Pleaaaaaaaseeee!!!

Τι λένε για το 2

"Όπως και να το κάνουμε, αν φέρουμε την σύγκριση σε ποδοσφαιρικά κριτήρια, αν το 1o Λύκειο αντιστοιχεί στην Ρεάλ Μαδρίτης, το 2ο Λύκειο είναι η Μπαρτσελόνα, με ότι κι αν σημαίνει ο σύλλογος αυτός για την Καταλονία, σε σχέση με την βασιλική Ρεάλ. Ήσασταν το Λύκειο του λαού κι αυτό, πώς να το κάνουμε, γοητεύει”.

Ρήση απόφοιτου του 1981 του 1ου Λυκείου

Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ μας

- Ένας ιστοχώρος για ένα διαρκή διάλογο -χωρίς επίλογο- από …μηδενικής βάσης. Ένας ιστοχώρο όπου, μαθητές και καθηγητές, δια-λογιζόμαστε, συλ-λογιζόμαστε, ανα-λογιζόμαστε. Ένας ιστοχώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων, για ενημέρωση, πληροφόρηση, κατά της παρα-πληροφόρησης.
- Συν-διαλεγόμαστε, Συμ-μετέχουμε, Συν-εργαζόμαστε και αποκτούμε τη δυνατότητα και ικανότητα να οσφραινόμαστε …χρώματα, να γευόμαστε …χάδια, ν’ αφουγκραζόμαστε …αρώματα, να βλέπουμε …νοστιμιές, ν’ αγγίζουμε …ήχους.
- Γιατί, θεωρούμε πως χρήσιμον είναι να παρατηρεί κανείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζει τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμά την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα.
- Δρω γιατί Aντιδρώ, Μετέχω και Συμμετέχω είναι το σύνθημά μας.

'Ιτε παίδες. Γράφουμε, Ανα-γράφουμε, Συγ-γράφουμε και αποστέλλουμε το δικό μας κείμενο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 2genlyklar@gmail.com, για δημοσίευση.