Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

Τραγικό δυστύχημα με μαθητές στην Ελβετία

Είκοσι οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους 22 μαθητές από το Βέλγιο, σκοτώθηκαν αργά χθες βράδυ σε τροχαίο που σημειώθηκε στη Σιέρε, στο καντόνι Βαλέ της νότιας Ελβετίας, κοντά στα σύνορα με την Ιταλία. Οι δωδεκάχρονοι μαθητές που επέβαιναν και προέρχονταν από δύο σχολεία των περιοχών Μπραμπάντ και Λιμπούργκ του Βελγίου και επέστρεφαν από χειμερινές διακοπές στην περιοχή.
Μεταξύ των 52 επιβατών του λεωφορείου ήταν και δέκα παιδιά που κατάγονται από την Ολλανδία, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Τα εννέα από αυτά πήγαιναν σχολείο στο Λομέλ και ένα στο Χέβερλεε. Από τους μαθητές του Λομέλ, οι οκτώ έμεναν στο Βέλγιο ενώ ένας έμενε στην Ολλανδία, κοντά στα βελγικά σύνορα.

Η τραγική αυτή είδηση δε μας άφησε αδιάφορους. Εξάλλου, ανάλογα περιστατικά ζήσαμε και στην Ελλάδα (Τέμπη, Άγιος Κωνσταντίνος). Έτσι, το πιο απλό που σκεφτήκαμε ήταν να αποστείλουμε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην Πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα. Το συντάξαμε σε τρεις γλώσσες και το αποστείλαμε.
Άμεσα ήρθε και η ευχαριστήρια απάντηση από τον Βέλγο πρέσβη.
Τι άλλο να προσθέσουμε παρά, αιωνία ας είναι η μνήμη των αδικοχαμένων παιδιών και κουράγιο στις οικογένειές τους. Με την ευκαιρία δε αυτή, καιρός είναι το Υπουργείο και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, να επανεξετάσουν το θεσμό των σχολικών εκδρομών, για την ασφάλεια των μετακινούμενων μαθητών.

1 σχόλιο:

Ειρήνη είπε...

να αναπαυθουν οι ψυχούλες τους και τι να πεις τώρα για τις οικογένειές τους; Ας μουδιάσει ο πόνος τους με τον χρόνο.

Τι λένε για το 2

"Όπως και να το κάνουμε, αν φέρουμε την σύγκριση σε ποδοσφαιρικά κριτήρια, αν το 1o Λύκειο αντιστοιχεί στην Ρεάλ Μαδρίτης, το 2ο Λύκειο είναι η Μπαρτσελόνα, με ότι κι αν σημαίνει ο σύλλογος αυτός για την Καταλονία, σε σχέση με την βασιλική Ρεάλ. Ήσασταν το Λύκειο του λαού κι αυτό, πώς να το κάνουμε, γοητεύει”.

Ρήση απόφοιτου του 1981 του 1ου Λυκείου

Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ μας

- Ένας ιστοχώρος για ένα διαρκή διάλογο -χωρίς επίλογο- από …μηδενικής βάσης. Ένας ιστοχώρο όπου, μαθητές και καθηγητές, δια-λογιζόμαστε, συλ-λογιζόμαστε, ανα-λογιζόμαστε. Ένας ιστοχώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων, για ενημέρωση, πληροφόρηση, κατά της παρα-πληροφόρησης.
- Συν-διαλεγόμαστε, Συμ-μετέχουμε, Συν-εργαζόμαστε και αποκτούμε τη δυνατότητα και ικανότητα να οσφραινόμαστε …χρώματα, να γευόμαστε …χάδια, ν’ αφουγκραζόμαστε …αρώματα, να βλέπουμε …νοστιμιές, ν’ αγγίζουμε …ήχους.
- Γιατί, θεωρούμε πως χρήσιμον είναι να παρατηρεί κανείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζει τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμά την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα.
- Δρω γιατί Aντιδρώ, Μετέχω και Συμμετέχω είναι το σύνθημά μας.

'Ιτε παίδες. Γράφουμε, Ανα-γράφουμε, Συγ-γράφουμε και αποστέλλουμε το δικό μας κείμενο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 2genlyklar@gmail.com, για δημοσίευση.