Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012

Ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή ΑΠΘ Χρ. ΤσολάκηΤην Τετάρτη 4 Απριλίου, σύσσωμο το σχολείο κατευθύνθηκε προς το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας για να παρακολουθήσει τον Ομότιμο Καθηγητή του ΑΠΘ Χρίστο Τσολάκη, σε μια ομιλία του με θέμα «Γλώσσα-Παιδεία-Πολιτισμός». Ο ομιλητής, με γλαφυρότητα και απλότητα μίλησε στους μαθητές, αλλά και σε όλους όσοι παρευρίσκονταν, για τη γλώσσα ως ένα εργαλείο επικοινωνίας αλλά και «πάροχο» Παιδείας, ως ένα προϊόν, φορέα και δημιουργό Πολιτισμού. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ελληνική γλώσσα και τη γραφή που υπήρξε μητέρα και της Λατινικής γραφής και που αποτέλεσαν τη βάση του ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο κος Τσολάκης, δεσμεύτηκε να προσφέρει στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας μια πλήρη σειρά του επιστημονικού περιοδικού ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ, του οποίου υπήρξε πρόεδρος του Δ.Σ. του από τότε που πρωτοεκδόθηκε (1963) μέχρι σήμερα.
Ο διευθυντής του Σχολείου μας ευχαρίστησε τον κ. Χρ. Τσολάκη για την ομιλία του και υποσχέθηκε ότι θα προτείνει στο σύλλογο καθηγητών να δώσουν το όνομα του Καθηγητή στη βιβλιοθήκη του Λυκείου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Περιφ. Δ/ντρια Εκπ/σης Θεσσαλίας κα Κ. Πράντζου, ο Πρόεδρος του ΔΩΛ κ. Κ. Γιαννούλας, ο Σχολ. Σύμβουλος κ. Τσιώνης Αθ., οι παλαιότεροι Διευθυντές του Λυκείου Χρ. Τσολάκης και Κ. Χαλούλης και εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Ο ομιλητής
ΠροσκεκλημένοιΤο κοινόΜαθήτρια προσφέρουσα ανθοδέσμηΗ Υποδιευθύντρια του σχολείου προσφέρει δώρο στον ομιλητήΟ ομιλητής αποχωρών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τι λένε για το 2

"Όπως και να το κάνουμε, αν φέρουμε την σύγκριση σε ποδοσφαιρικά κριτήρια, αν το 1o Λύκειο αντιστοιχεί στην Ρεάλ Μαδρίτης, το 2ο Λύκειο είναι η Μπαρτσελόνα, με ότι κι αν σημαίνει ο σύλλογος αυτός για την Καταλονία, σε σχέση με την βασιλική Ρεάλ. Ήσασταν το Λύκειο του λαού κι αυτό, πώς να το κάνουμε, γοητεύει”.

Ρήση απόφοιτου του 1981 του 1ου Λυκείου

Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ μας

- Ένας ιστοχώρος για ένα διαρκή διάλογο -χωρίς επίλογο- από …μηδενικής βάσης. Ένας ιστοχώρο όπου, μαθητές και καθηγητές, δια-λογιζόμαστε, συλ-λογιζόμαστε, ανα-λογιζόμαστε. Ένας ιστοχώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων, για ενημέρωση, πληροφόρηση, κατά της παρα-πληροφόρησης.
- Συν-διαλεγόμαστε, Συμ-μετέχουμε, Συν-εργαζόμαστε και αποκτούμε τη δυνατότητα και ικανότητα να οσφραινόμαστε …χρώματα, να γευόμαστε …χάδια, ν’ αφουγκραζόμαστε …αρώματα, να βλέπουμε …νοστιμιές, ν’ αγγίζουμε …ήχους.
- Γιατί, θεωρούμε πως χρήσιμον είναι να παρατηρεί κανείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζει τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμά την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα.
- Δρω γιατί Aντιδρώ, Μετέχω και Συμμετέχω είναι το σύνθημά μας.

'Ιτε παίδες. Γράφουμε, Ανα-γράφουμε, Συγ-γράφουμε και αποστέλλουμε το δικό μας κείμενο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 2genlyklar@gmail.com, για δημοσίευση.