Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο 2ο


    Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012 και στο σχολείο μας επικρατεί μια –ευχάριστη ομολογώ- αναστάτωση και μια ευφορία. Αναστάτωση από τη μια, γιατί έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση των μαθητών και οι παράλληλες δράσεις (Δανειστική βιβλιοθήκη για φιλαναγνώστες και Ανταλλακτικό παζάρι) και ευφορία, από την άλλη, διότι σταματούν τα μαθήματα –με εξαίρεση τους μαθητές της Γ’ τάξης οι οποίοι θα συνεχίσουν, με λιγότερο (θέλω να ελπίζω) εντατικούς ρυθμούς το μαραθώνιό τους για τις επερχόμενες πανελλαδικές εξετάσεις- και κλείνει το σχολείο για τις δεκαπενθήμερες διακοπές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων.
    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ισόγειο του σχολείου, το οποίο διαμορφώθηκε όσο μπορούσε καλύτερα από τα παιδιά. Σε δύο γωνιές του χώρου, τοποθετήθηκε το Δέντρο των Ευχών, το οποίο «στολίστηκε» με κάρτες-ευχές οι οποίες θα χρησιμοποιούνταν και ως λαχνοί. Τις προηγούμενε ημέρες, μαθήτριες είχαν κυκλοφορήσει αφίσα με την οποίαν καλούσαν συμμαθητές τους να φέρουν ένα βιβλίο και όποιος θα έφερνε θα είχε το δικαίωμα να πάρει μία κάρτα από το δέντρο, αριθμημένη, η οποία αντιστοιχούσε σε έναν τίτλο βιβλίου. Με αυτό τον τρόπο, οι φιλαναγνώστες μαθητές θα είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν βιβλία τα οποία και θα διάβαζαν. Σε μια άλλη γωνιά του χώρου, στήθηκε το Ανταλλακτικό παζάρι, με ρούχα, cd, dvd, βιβλία και άλλα μικρά δωράκια. Οι μαθητές του σχολείου, οι οποίοι είχαν ήδη ενημερωθεί με σχετική αφίσα, θα είχαν τη δυνατότητα να φέρουν ένα δώρο και να το ανταλλάξουν με κάποιο άλλο, από τα ήδη υπάρχοντα. Πιθανόν, οι δύο αυτές δράσεις να μην ήταν απόλυτα επιτυχείς, αν όμως συνεχιστούν κάθε χρονιά, τότε θα γίνει έθιμο πια και η συμμετοχή θα είναι καθολική.
   Ας έρθουμε στην κύρια εκδήλωση. Τα κορίτσια της χορωδίας ετοίμασαν τον χώρο, στήθηκε οθόνη φορητή και βιντεοπροβολέας για τις ανάγκες της παρουσίασης και των τραγουδιών –όχι, δεν υπήρχε ζωντανή μουσική σ’ αυτή την εκδήλωση- και όταν όλα ήσαν έτοιμα, ξεκίνησε η εκδήλωση. Τραγούδησαν γιορταστικά τραγούδια βυζαντινά, ελληνικά και ξένα, ακούστηκε εύηχη χριστουγεννιάτικη μελωδία και όλα κύλησαν όμορφα κι ωραία. Αναγνώστηκε από καθηγήτρια-θεολόγο ένα έξοχο και συγκινητικό ποίημα που έγραψε ο λατινοαμερικανός βραβευμένος με Όσκαρ συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ο οποίος είχε αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή για λόγους υγείας και πέθανε πρόσφατα από καρκίνο στους λεμφαδένες. Έχω την αίσθηση πως η ανάγνωση του εν λόγω κειμένου-ποιήματος-προσευχής, καθήλωσε τους μαθητές και συγκλόνισε αρκετούς από αυτούς. Όσοι ενδιαφέρεστε να το διαβάσετε, πατήστε με ένα κλικ τουποντικιού …ΕΔΩ!!!
   Στο τέλος της εκδήλωσης και αφού μοιράστηκαν οι σχετικές ευχές, αρκετοί μαθητές επισκέφτηκαν τους διαμορφωμένους χώρους με το παζάρι και τα βιβλία.
   
   Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση, διά χειρός Ι.Ν., μαθητή της Γ' και γνωστού ...φωτοχάλια!!!!. 
   Όλες οι φωτογραφίες από αυτήν, βρίσκονται στο Ηλεκτρονικό Λεύκωμα του σχολείου, στην ηλεκτρονική Δ/νση …κλικ!!!Το δέντρο των ευχών και δείγμα ευχετήριων καρτών-στολιδιών 

 

Η γωνιά των φιλαναγνωστών 

 

Φιλαναγνώστες σε ...δράση (εσύ, πού αλλου...κοιτάς;) 

 

Η σχετική πρόσκληση για ...βιβλιοδότες 

 

Η γωνιά με το Ανταλλακτικό παζάρι και η σχετική πρόσκληση 

  

 ...διότι αποφεύγουμε τη δημοσιότητα αλλά είμεθα και ντροπαλές 

 

Από τις προετοιμασίες της χορωδίαςΗ χορωδία σε ...πλήρη ανάπτυξη 


Ποια κοιτάει το φακό αντί τη μαέστρο;Η χορωδία σε δράση

 

κι ένα κοντινό πλάνο σε πρώτο πλάνο το ...χιονοστολισμένο δέντρο της εκδήλωσης 


 Οι απαγγελίες

 

Το φιλοθεάμων κοινό 
...ποιος κοιτάει το φακό;;;;ποίοοος;;...κάποιος αγριοκοιτάσει το φακό ή μου φαίνεται; 
Καθηγήτρια-θεολόγος απαγγέλλει το κείμενο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

  

Ο Διευθυντής του σχολείου απονέμων τα εύσημα στους συμμετέχοντες 

 

Οι αναμνηστικές φωτογραφίες 

 

...πελάτες στο Ανταλλακτικό παζάρι, περιεργάζονται τα εκθέματα

 

Μπροστά στον πάγκο με τα βιβλία 

  

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του σχολείου, λιτό και ...φτωχικό όπως του αρμόζει 

 

 Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της εκδήλωσης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τι λένε για το 2

"Όπως και να το κάνουμε, αν φέρουμε την σύγκριση σε ποδοσφαιρικά κριτήρια, αν το 1o Λύκειο αντιστοιχεί στην Ρεάλ Μαδρίτης, το 2ο Λύκειο είναι η Μπαρτσελόνα, με ότι κι αν σημαίνει ο σύλλογος αυτός για την Καταλονία, σε σχέση με την βασιλική Ρεάλ. Ήσασταν το Λύκειο του λαού κι αυτό, πώς να το κάνουμε, γοητεύει”.

Ρήση απόφοιτου του 1981 του 1ου Λυκείου

Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ μας

- Ένας ιστοχώρος για ένα διαρκή διάλογο -χωρίς επίλογο- από …μηδενικής βάσης. Ένας ιστοχώρο όπου, μαθητές και καθηγητές, δια-λογιζόμαστε, συλ-λογιζόμαστε, ανα-λογιζόμαστε. Ένας ιστοχώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων, για ενημέρωση, πληροφόρηση, κατά της παρα-πληροφόρησης.
- Συν-διαλεγόμαστε, Συμ-μετέχουμε, Συν-εργαζόμαστε και αποκτούμε τη δυνατότητα και ικανότητα να οσφραινόμαστε …χρώματα, να γευόμαστε …χάδια, ν’ αφουγκραζόμαστε …αρώματα, να βλέπουμε …νοστιμιές, ν’ αγγίζουμε …ήχους.
- Γιατί, θεωρούμε πως χρήσιμον είναι να παρατηρεί κανείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζει τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμά την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα.
- Δρω γιατί Aντιδρώ, Μετέχω και Συμμετέχω είναι το σύνθημά μας.

'Ιτε παίδες. Γράφουμε, Ανα-γράφουμε, Συγ-γράφουμε και αποστέλλουμε το δικό μας κείμενο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 2genlyklar@gmail.com, για δημοσίευση.