Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013

Ξενάγηση στην Δημοτική Πινακοθήκη και την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή

  Μαθητές του σχολείου μας, στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας «Μένουμε Λάρισα», επισκέφτηκαν την Τετάρτη 27 Μαρτίου την Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, όπου ξεναγήθηκαν από την ιστορικό τέχνης κ. Ελένη Φωλίνα στο χώρο. Η ξεναγός τόνισε την αξία των εκθεμάτων σε πανελλήνιο επίπεδο, την σημασία της προσφοράς του Γ. Ι. Κατσίγρα στην πόλη, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας της Πινακοθήκης. Στη συνέχεια, η κ. Βάσω Γώγου, εκπαιδευτικός και καλλιτέχνης, ασχολήθηκε με την εξοικείωση των μαθητών με την «ανάγνωση» ενός έργου τέχνης και ιδιαίτερα ενός πίνακα ζωγραφικής. Εστίασε το ενδιαφέρον στον μεγάλο Λαρισαίο καλλιτέχνη Αγήνορα Αστεριάδη και τα έργα του που βρίσκονται εκτεθειμένα στις αίθουσες της Πινακοθήκης και έχουν ως θέμα τους την πόλη. Κάποια από αυτά είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένα με δραματικά γεγονότα, όπως ο σεισμός που κατέστρεψε την πόλη, και είναι αποκαλυπτικά της οπτικής του καλλιτέχνη.
   Ακολούθησε επίσκεψη των μαθητών στην «Αβερώφειο Γεωργική Σχολή», όπου και ξεναγήθηκαν στο χώρο από την κ. Ιουλία Κανδήλα, Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων και τον κ. Χρήστο Βίλη, Διευθυντή της σχολής σήμερα. Η κ. Κανδήλα αναφέρθηκε στην μακρά και βαρύνουσας σημασίας ιστορία της σχολής, αφού υπήρξε η πρώτη γεωπονική σχολή της χώρας πριν από την δημιουργία της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής στην Αθήνα. Οι μαθητές της προέρχονταν από όλη την χώρα και το εξωτερικό, γεγονός που πιστοποιεί το κύρος της. Περιέγραψε, ακόμη, την λειτουργία και τις ποικίλες δραστηριότητες που την καθιστούσαν συχνά επίκεντρο της κοινωνικής ζωής των Λαρισαίων. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στα νεοκλασικά οικοδομήματα της Σχολής, τα μόνα δημόσια κτήρια αυτής της κατηγορίας που σώθηκαν στην πόλη μας με αξιόλογη διακόσμηση και μεγάλη αισθητική αξία. Οι παραπάνω επισκέψεις αποκάλυψαν στους μαθητές τις πολλαπλές όψεις της πόλης μας και την δυναμική που ανέπτυξε τον προηγούμενο αιώνα στους τομείς των γραμμάτων και του πολιτισμού. Ανέδειξαν επίσης την συμβολή εξεχουσών προσωπικοτήτων με όραμα και γενναία κοινωνική προσφορά, γεγονός που αποτελεί κληρονομιά για το παρόν και το μέλλον.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τι λένε για το 2

"Όπως και να το κάνουμε, αν φέρουμε την σύγκριση σε ποδοσφαιρικά κριτήρια, αν το 1o Λύκειο αντιστοιχεί στην Ρεάλ Μαδρίτης, το 2ο Λύκειο είναι η Μπαρτσελόνα, με ότι κι αν σημαίνει ο σύλλογος αυτός για την Καταλονία, σε σχέση με την βασιλική Ρεάλ. Ήσασταν το Λύκειο του λαού κι αυτό, πώς να το κάνουμε, γοητεύει”.

Ρήση απόφοιτου του 1981 του 1ου Λυκείου

Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ μας

- Ένας ιστοχώρος για ένα διαρκή διάλογο -χωρίς επίλογο- από …μηδενικής βάσης. Ένας ιστοχώρο όπου, μαθητές και καθηγητές, δια-λογιζόμαστε, συλ-λογιζόμαστε, ανα-λογιζόμαστε. Ένας ιστοχώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων, για ενημέρωση, πληροφόρηση, κατά της παρα-πληροφόρησης.
- Συν-διαλεγόμαστε, Συμ-μετέχουμε, Συν-εργαζόμαστε και αποκτούμε τη δυνατότητα και ικανότητα να οσφραινόμαστε …χρώματα, να γευόμαστε …χάδια, ν’ αφουγκραζόμαστε …αρώματα, να βλέπουμε …νοστιμιές, ν’ αγγίζουμε …ήχους.
- Γιατί, θεωρούμε πως χρήσιμον είναι να παρατηρεί κανείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζει τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμά την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα.
- Δρω γιατί Aντιδρώ, Μετέχω και Συμμετέχω είναι το σύνθημά μας.

'Ιτε παίδες. Γράφουμε, Ανα-γράφουμε, Συγ-γράφουμε και αποστέλλουμε το δικό μας κείμενο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 2genlyklar@gmail.com, για δημοσίευση.