Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Αντι-Ρατσιστικές και Ποιητικές Εκδηλώσεις

  Με μια πληθώρα εκδηλώσεων το 2ο Λύκειο τίμησε την παγκόσμια ημέρα ποίησης και εκδήλωσε την αντίθεσή του σε κάθε μορφή ρατσισμού. Με πρωτοβουλία του 15/μελούς συμβουλίου οι μαθητές οργανώθηκαν σε ομάδες και παρουσίασαν στους συμμαθητές και καθηγητές τους, την Πέμπτη 21 Μαρτίου, ένα ποικίλο θέαμα.
  Η εκδήλωση ξεκίνησε με το διαγωνισμό ποίησης μεταξύ των μαθητών. Απαγγέλθηκαν ποιήματα που έγραψαν οι ίδιοι οι μαθητές και τα οποία έγιναν δεκτά από τους συμμαθητές τους με ενθουσιασμό.
  Ακολούθησε αυτοσχέδια δραματοποίηση των μαθητών, η οποία καταδίκαζε κάθε μορφή ρατσιστικής έκφρασης, ενώ μουσικά μαθητικά σχήματα έκλεισαν την εκδήλωση με αντιρατσιστικά τραγούδια που ξεσήκωσαν το κοινό.
  Παράλληλα στο χώρο των εκδηλώσεων αναρτήθηκαν αφίσες και πανώ με συνθήματα κατά του ρατσισμού που  δημιούργησαν οι μαθητές, ενώ η όλη εκδήλωση πλαισιώθηκε και από δύο εκθέσεις.
  Η πρώτη περιείχε μαθητικές δημιουργίες αυτοσχέδιων κοσμημάτων με συνθήματα ενάντια στο ρατσισμό. Η δεύτερη αφορούσε σε έκθεση βιβλίου, την οποία οργάνωσαν οι μαθητές στο πλαίσιο των ερευνητικών εργασιών τους με θέματα «Οργάνωση και διαχείριση βιβλιοθήκης» και «Φιλαναγνωσία».
  Με πολύ μεράκι, κέφι και υπευθυνότητα οι μαθητές έστησαν τους πάγκους και ενημέρωναν τους συμμαθητές τους για τα βιβλία.
  Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα οι μαθητές που μετείχαν στο European school radio παρουσίασαν ένα αφιέρωμα στην ελληνική μελοποιημένη ποίηση που μεταδόθηκε στις  22.00-23.30 από τη συχνότητα του 1ου  ευρωπαϊκού μαθητικού ραδιόφωνου.
  
Η όλη εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και ανέδειξε τη φαντασία, τη διάθεση των μαθητών του σχολείου να οργανώνουν και να μετέχουν  σε καινοτόμες δραστηριότητες, αποδεικνύοντας ότι μπορούν να  αντενεργούν δημιουργικά όταν τους δίνονται τα ερεθίσματα και οι ευκαιρίες.    

Το παρακάτω κείμενο, διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης 

Αγάπη χωρίς διακρίσεις 

"Το εύκολο είναι να λες πόσο καλός είσαι. 
Το εύκολο είναι να βάζεις τους άλλους σε καλούπια. 
Το εύκολο είναι να σε ενοχλεί ό,τι φαίνεται διαφορετικό από σένα. 
Το εύκολο είναι να περιχαρακώνεσαι. 

Γιατί είναι εύκολα όλα αυτά; 
Ίσως επειδή έτσι έχεις συνηθίσει. Είναι περίεργο, αλλά το πιο δύσκολο είναι να ανοίξεις τα μάτια σου και να κοιτάξεις γύρω σου... 

Να δεις ότι στη φύση υπάρχει σοφία, σύνθεση, ισότητα και δικαιοσύνη-και το διαφορετικό είναι όμορφο. Και μετά να κοιτάξεις μέσα σου και να καταλάβεις ότι έχεις ίδια καρδιά, ίδιο αίμα με όλους τους συνανθρώπους σου-ανεξάρτητα από πατρίδα, χρώμα δέρματος, θρησκεία, φύλο, πεποιθήσεις, ερωτικές προτιμήσεις, κοινωνική θέση... 

Το εύκολο είναι να βλέπεις αυτά που σε κάνουν να διαφέρεις από τους "άλλους". 
Το δύσκολο είναι να βλέπεις αυτά που σε κάνουν να μοιάζεις μαζί τους. 
Το εύκολο είναι να υπερασπίζεσαι τη διαφορετικότητά σου. 
Το δύσκολο είναι να υπερασπίζεσαι τη διαφορετικότητα του άλλου. 

Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά. 

Είμαστε νέοι άνθρωποι και μας αρέσουν τα δύσκολα. 

Λέμε ΟΧΙ στο ρατσισμό. ΟΧΙ στην κοινωνική προκατάληψη. 
ΝΑΙ στο διαφορετικό. 
ΝΑΙ στην ισότητα. 
ΝΑΙ στη σύνθεση" 

Φωτογραφίες από την όλη εκδήλωση

Προετοιμάζοντας το πανώ 

 

Το πανώ 

 

Από τις πρόβες 

 

Οι εκθέσεις 

 

 Η ομάδα ...δραματοποίησης 

 

Οι θεατές 

 

Η γιορτή 

 

1 σχόλιο:

Ειρήνη είπε...

Μπράβο μπράβο!
Επιτέλους εκδηλώσεις και για την Ποίηση, αφού συνήθως διοργανώνονταν μόνο για τον ρατσισμό. Είναι ωραίο που "γιορτάστηκαν" παράλληλα από τους μαθητές!

Πρωτότυπη ιδέα και η έκθεση βιβλιου! Πρέπει να είναι και ενδιαφέρουσα η έρευνα που αναφέρεται σχετικά με τη φιλαναγνωσία.
Όμορφα και τα χειροποίητα κοσμήματα.
συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!

Τι λένε για το 2

"Όπως και να το κάνουμε, αν φέρουμε την σύγκριση σε ποδοσφαιρικά κριτήρια, αν το 1o Λύκειο αντιστοιχεί στην Ρεάλ Μαδρίτης, το 2ο Λύκειο είναι η Μπαρτσελόνα, με ότι κι αν σημαίνει ο σύλλογος αυτός για την Καταλονία, σε σχέση με την βασιλική Ρεάλ. Ήσασταν το Λύκειο του λαού κι αυτό, πώς να το κάνουμε, γοητεύει”.

Ρήση απόφοιτου του 1981 του 1ου Λυκείου

Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ μας

- Ένας ιστοχώρος για ένα διαρκή διάλογο -χωρίς επίλογο- από …μηδενικής βάσης. Ένας ιστοχώρο όπου, μαθητές και καθηγητές, δια-λογιζόμαστε, συλ-λογιζόμαστε, ανα-λογιζόμαστε. Ένας ιστοχώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων, για ενημέρωση, πληροφόρηση, κατά της παρα-πληροφόρησης.
- Συν-διαλεγόμαστε, Συμ-μετέχουμε, Συν-εργαζόμαστε και αποκτούμε τη δυνατότητα και ικανότητα να οσφραινόμαστε …χρώματα, να γευόμαστε …χάδια, ν’ αφουγκραζόμαστε …αρώματα, να βλέπουμε …νοστιμιές, ν’ αγγίζουμε …ήχους.
- Γιατί, θεωρούμε πως χρήσιμον είναι να παρατηρεί κανείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζει τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμά την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα.
- Δρω γιατί Aντιδρώ, Μετέχω και Συμμετέχω είναι το σύνθημά μας.

'Ιτε παίδες. Γράφουμε, Ανα-γράφουμε, Συγ-γράφουμε και αποστέλλουμε το δικό μας κείμενο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 2genlyklar@gmail.com, για δημοσίευση.